Syksy Räsäsen rikossyytteet nurin

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan Räsänen ja tämän kollega eivät syyllistyneet törkeään kunnianloukkaukseen. Miehet nostivat esiin Turkuun palkatun tutkijan häirintämenneisyyden.

Kosmologi Syksy Räsänen (oik) oikeusistunnossa Turussa. Vasemmalla asianajaja Matti Rautakorpi.

17.11. 14:09 | Päivitetty 18.11. 16:58

Kosmologi Syksy Räsänen ja tämän tutkijakollega Till Sawala eivät syyllistyneet törkeään kunnianloukkaukseen eivätkä törkeään yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen, kun he kertoivat astrofyysikko Christian Ottin työhistoriasta. Syyttäjä vaati molemmille sakkoja tai ehdollista vankeutta.

Vapauttava tuomio liittyy tapahtumiin vuonna 2018, jolloin Turun yliopisto palkkasi yhdysvaltalaisen Ottin. Yliopisto perui palkkauspäätöksen sen jälkeen, kun 19 tähtitieteilijää ja astrofyysikkoa, mukaan lukien Räsänen ja Sawala, olivat lähettäneet yliopiston johdolle kirjeen asiasta. Räsäsen ja Sawalan aloitteesta kirjoitetussa kirjeessä tutkijat esittivät huolensa Ottin palkkaamisesta.

Yliopiston johdolle lähetetyn kirjeen lisäksi yli 70 suomalaista tai Suomessa työskentelevää alan tutkijaa julkisti lausunnon häirintää vastaan. Räsänen oli lausunnon ensimmäinen allekirjoittaja.

Ottin näkemyksen mukaan Sawala ja Räsänen antoivat hänestä vääriä lausuntoja ja aloittivat liikkeen häntä vastaan verkossa.

”Heidän tekonsa käytännössä lopettivat urani tutkijana ja tieteilijänä”, Ott sanoi oikeudenkäynnissä elokuussa.

Ott jätti tehtävänsä Kalifornian teknillisestä instituutista Caltechistä vuonna 2016 sen jälkeen, kun hänen oli todettu syyllistyneen sukupuoleen perustuvaan häirintään kahta naispuolista opiskelijaa kohtaan.

Ensin työnantaja hyllytti Ottin teoreettisen astrofysiikan professorin tehtävistä määräajaksi, ja sittemmin hän irtisanoutui itse.

Käräjäoikeuden mukaan syytetyt eivät syyllistyneet törkeään yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen, sillä Christian Ottin häirintämenneisyydestä oli kerrottu lukuisissa tiedotusvälineissä.

Sillä, että yksi maailman arvostetuimmista tähtitieteilijöistä syyllistyi häirintään, oli merkitystä sekä tiedeyhteisölle että laajemmin yhteiskunnallisesti.

Räsäsellä ja Sawalalla oli siis sananvapauteen kuuluva oikeus kertoa Ottin menneisyydestä.

Aluesyyttäjän mukaan Räsänen ja Sawala levittivät sosiaalisessa mediassa ja lehdistötiedotteessa virheellisiä tietoja, joiden mukaan Ott olisi syyllistynyt seksuaaliseen ahdisteluun tai seksuaaliseen häirintään.

Seksuaalinen häirintä tarkoittaa epämiellyttävää seksuaalista käytöstä, kun taas sukupuoleen perustuva häirintä tarkoittaa epämiellyttävää käytöstä, joka liittyy henkilön sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun.

Seksuaalinen ahdistelu taas on rikosnimike, joka tarkoittaa seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavaa fyysistä tekoa.

Räsänen myönsi viitanneensa kolmessa some-päivityksessään ja yliopistolle lähetetyssä kirjeessä seksuaaliseen ahdisteluun. Myöhemmissä päivityksissä Räsänen kirjoitti sukupuoleen perustuvasta häirinnästä.

Räsänen kertoi oikeudessa, että hän tutustui Ottin häirintätapaukseen lehtiartikkelien, esimerkiksi Buzzfeedin, kautta.

Buzzfeedin jutussa kerrottiin, että Ott rakastui yksipuolisesti naisjatko-opiskelijaan ja kävi pitkiä sähköpostikeskusteluja ja chattailuja tämän sekä toisen naisopiskelijan kanssa. Ott myös kirjoitti ihastuksestaan yli 80 runoa ja julkaisi ne sosiaalisen median sivustollaan. Jutun mukaan Ott irtisanoi jatko-opiskelijan, sillä Ott pelkäsi opiskelijan käyttävän ihastusta hyväkseen. Ott kiisti irtisanomisen syyn.

”Ottin toiminnasta Caltechissä oli laajasti kirjoitettu seksuaalisena häirintänä ja näiden uutisten ja raporttien perusteella jäi kuva, että kyse oli seksuaalisesta häirinnästä”, Räsänen perusteli oikeudessa.

Käräjäoikeus joutui pohtimaan sitä, oliko väärän syrjintätermin käyttäminen törkeä kunnianloukkaus. Päätökseen vaikutti se, että useat Ottin häirintätapauksesta kertoneet kansainväliset julkaisut kuten Nature ja Washington Post olivat käyttäneet jutuissaan termiä seksuaalinen häirintä.

Niinpä oikeus katsoi, että Räsänen ja Sawala eivät tahallaan esittäneet Ottista valheellista tietoa tai vihjausta. Oikeus hylkäsi syytteen törkeästä kunnianloukkauksesta.

Räsänen kertoi lopettaneensa puhumisen seksuaalisesta häirinnästä sen jälkeen, kun oli lukenut Caltechin lausunnon, jossa puhuttiin sukupuoleen perustuvasta häirinnästä.

Poliisi käynnisti mahdollisesta kunnianloukkausasiasta esitutkinnan jo vuonna 2019, mutta silloin syyttäjä ei nostanut syytettä. Apulaisvaltakunnansyyttäjä ja valtionsyyttäjä avasivat esitutkinnan uudelleen viime vuonna.

Christian Ott haki Turun yliopistolta yhteensä yli miljoonan euron korvauksia työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä ja ansionmenetyksistä. Ott ei ole työskennellyt astrofyysikkona työsopimuksensa purkamisen jälkeen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi yliopiston maksamaan Ottille 20 kuukauden palkkaa vastaavan summan alkuvuonna.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden antama tuomio ei ole lainvoimainen.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Oikaisu 18.11. kello 16.58: Toinen kaatuneista syytekohdista oli yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen, ei yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat