Poliisi ällistyi: Liki 20 autoilijaa ajoi kännykkää selaten suojatielle

Lounais-Suomen poliisi kuvasi niin sanotun giljotiini-ilmiön Turun keskustan kadulla, jota pidetään yhtenä kaupungin vaarallisimmista.

Turun tuomiokirkon ja Vanhan Suurtorin välinen suojatie on yksi Turun vaarallisimmista jalankulkijoiden surmanloukuista.

15.11. 12:59 | Päivitetty 15.11. 13:40

Lounais-Suomen poliisi teki valvontaiskun Turun keskustassa sijaitsevalle Uudenmaankadulle marraskuun alussa. Puolentoista tunnin aikana virkavalta kirjoitti yhteensä kaksikymmentä eriasteista sakkolappua autoilijoille. Kaikki rikkeet tapahtuivat yhden suojatien kohdalla.

”Se on varmasti yksi Turun vaarallisimmista suojateistä”, kuvailee operaatiota johtanut ylikonstaapeli Esa Salo.

Poliisin julkaisemalla videolla näkyy muun muassa niin sanottu giljotiini-ilmiö. Auto ohittaa suojatien eteen pysähtyneen toisen auton samalla kun jalankulkija on ylittämässä suojatietä. Salon mukaan tällaisista tilanteista autoilijalta lähtee kortti saman tien hyllylle.

Marraskuinen valvontaisku tehtiin vain pari viikkoa sen jälkeen kun käräjäoikeus oli langettanut tuomionsa samalla kadulla viime vuonna tapahtuneesta kuolonkolarista. Bussikuski tuomittiin syylliseksi 23-vuotiaan naisen kuolemaan.

Bussi ajoi nimenomaan Uudenmaankatua pitkin, kun risteyksessä nuori nainen jäi suojatiellä sen alle ja menehtyi. Tapaus tunnetaan Suomen ensimmäisenä kuolemaan johtaneena sähköpotkulauta­onnettomuutena.

Kuolonuhrin vaatinut turma ei ole muuttanut turkulaisten liikennekäyttäytymistä. Ylikonstaapeli Salo kertoo, että liikennevalvontaa suorittava poliisin yksikkö piipahtaa Uudenmaankadulla usein joko vuoronsa aluksi tai päätteeksi. Ja aina riittää töitä.

”Koko ajan saa kirjoittaa [sakkoja], tasaiseen tahtiin.”

Erityisen vaarallinen suojatie sijaitsee keskellä Uudenmaankatua Turun tuomiokirkon ja Vanhan Suurtorin välissä, sanoo Salo.

Suurin osa poliisin edellisessä valvontaiskussaan kirjoittamista sakoista liittyi siihen, että kuljettaja selasi kännykkäänsä ajon aikana. Salon mukaan autoilijat eivät ehkä kiinnitä suojatiehen huomiota, koska se ei sijaitse risteyksessä. Autoilijan ei siis tarvitse pelätä, että eteen tulisi toinen auto.

”Ylitys on pyhitetty ihan jalankulkijoille ja siinä on aika paljon liikennettä”, Salo kuvaa.

Hänen mukaansa ilman liikennevaloja suojatien turvallisuutta olisi vaikea parantaa. Kadulla on kolme kaistaa keskustan suuntaan ja kaksi Helsinkiin päin. Saman korttelin molemmissa päissä jalankulkijoille on valo-ohjattu suojatie.

”Tämä nyt on tällainen pääkatu, joita isojen kaupunkien keskustoissa on.”

Haluatko lukea lisää uutisia Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat