Kaksi huskya kävi Laila-pennun kimppuun Rami Peltosen ja tämän pojan silmien edessä – ”Luulin niiden tappavan sen”

Aluksi turkulainen Rami Peltonen luuli, että pimeässä koiranpennun kimppuun käyneet eläimet olivat susia. Ne paljastuivat kuitenkin karkuun päässeiksi siperianhuskyiksi.

Rami Peltosen perheen Laila-pentu joutui siperianhuskyjen hyökkäyksen kohteeksi Turun Hirvensalossa.

28.11.2022 17:19

Kaksi suurta koiraa kävi Rami Peltosen, 40, pienen koiranpennun kimppuun pimeällä pellolla Turun Hirvensalossa. Tapaus sattui reilu viikko sitten 18. marraskuuta noin kello viiden aikaan iltapäivällä.

”Ne retuuttivat pentua kovaa. Luulin niiden tappavan sen”, Peltonen kuvailee järkyttävää tilannetta.

Hän oli lähtenyt 10-vuotiaan poikansa kanssa ulkoiluttamaan perheen ensimmäistä koiranpentua. Laila on viiden kuukauden ikäinen pohjanpystykorva.

”Kävelimme pellon poikki kohti merenrantaa. Yhtäkkiä näin otsalampun valossa, että neljä silmää tulee lujaa kohti. Oli pimeää ja luulin niitä aluksi susiksi”, Peltonen kertoo.

Hänen mukaansa toinen eläin kävi kiinni Laila-pennun kurkkuun ja toinen peräpäähän.

”Ne hyökkäsivät niin kovaa, että luulin pennun kuolevan siihen paikkaan. Mietin, että jos ne ovat villieläimiä, niin mitä ne tekevät seuraavaksi. Suojelevatko ne saalistaan? Päätin suojata ensisijaisesti poikaani ja vein hänet muutamien satojen metrien päähän”, Peltonen sanoo.

Hän oli varma, että Laila ei selviä hengissä.

”Parin minuutin päästä se kuitenkin tuli sieltä. Uikutti, ontui ja oli litimärkä. Vatsassa näkyi verta ja haava. Koira oli arka ja kauhusta kankea”, Peltonen kertoo.

Hän toi pennun kotiin ja soitti eläinlääkäriin. Lisäksi hän varoitti muita Hirvensalossa liikkuvia paikallisessa Facebook-ryhmässä.

”Kirjoitin, etten tiedä, olivatko ne susia vai sudennäköisiä koiria, mutta joka tapauksessa aggressiivisia eläimiä”, Peltonen kertoo.

Hän ilmoitti hyökkäyksestä myös poliisille. Facebook-kommentoinnin perusteella Peltonen alkoi pitää todennäköisenä, että kyse ei ollut susista, vaan huskykoirista.

Peltosen mukaan Lailan kimppuun hyökänneet eläimet vahvistuivat huskyiksi, kun poliisi sai karkulaiset kiinni.

”Poliisi sanoi, ettei tapahtuneesta tarvitse tehdä rikosilmoitusta, vaan minä ja huskyjen omistaja voimme sopia asian keskenämme.”

Peltoselle tuli kuitenkin tunne, ettei asiaa voi painaa villaisella. Hän kertoo saaneensa paikallisilta asukkailta yhteydenottoja, joissa kerrotaan samojen huskyjen käyneen myös muiden lemmikkien kimppuun ja aiheuttavan pelkoa ulkoilijoissa.

”Monet laittoivat viestiä, että pelkäävät ulkoiluttaa omia koiriaan, ja näiden huskyjen karkaileminen on toistuva ongelma”, Peltonen sanoo.

Hän kerää tällä hetkellä ylös muiden kokemuksia ja aikoo tehdä Laila-pennun tapauksesta rikosilmoituksen. Peltonen korostaa, ettei hänellä ole muita motiiveja kuin se, että hän haluaa estää vastaavaa tapahtumasta uudestaan.

”En halua huskyjen omistajille mitään pahaa. He ovat varmasti hyviä ihmisiä, mutta se ei käy, että heidän koiransa juoksevat tuolla vapaana. Siihen on saatava muutos tavalla tai toisella”, Peltonen sanoo.

Hän kertoo olleensa viesteillä yhteydessä huskyjen omistajaan.

Hyökkäyksen jälkeen Laila-pentu vietiin eläinlääkäriin. Se oli Peltosen mukaan nukutettava tutkimuksia ja hoitoa varten.

”Vatsassa oli puremahaava. Kaksi kahden sentin syvyistä reikää ja muutama pienempi. Lisäksi tuli ruhje, joka paisui parin päivän päästä sellaiseksi, että Laila piti viedä uudelleen eläinlääkäriin ja nukuttaa. Nivuseen tuli valtava paise”, Peltonen kertoo.

Hänen mukaansa pennulla oli päivien ajan kovat kivut, vaikka se sai kipulääkettä.

Peltonen on järkyttynyt hyökkäyksestä. Hän on asunut Hirvensalon saarella yli kymmenen vuoden ajan, eikä ole kokenut vastaavaa. Nykyään hän ottaa mukaansa kepin, jos vie Lailan metsälenkille.

”Jos vastaavaa tapahtuu uudelleen, pystyn edes jotenkin puolustamaan koiraa.”

Peltonen kertoo, että huskyjen hyökkäys on vaikuttanut myös hänen poikaansa.

”Onhan se pienelle pojalle järkyttävää nähdä, miten rakas lemmikki on kahden pedon suussa. Menettämisen pelko siinä tietysti tulee. Kyllä me molemmat olimme varmaan shokissa siinä tilanteessa. Lapsi varmasti enemmän.”

Sunnuntaina oli Peltosen mukaan ensimmäinen päivä, kun Laila-pentu vaikutti voivan paremmin. Hyökkäyksestä oli kulunut yhdeksän päivää.

”Se pyysi ensimmäistä kertaa itse päästä ulos. Eli sitä ei tarvinnut kantaa ulos käymään pissalla ja kakalla. Kävimme metsälenkillä. Koira oli pirteä ja hyväntuulinen. Varmaan kivut ovat vihdoin hellittäneet.”

Peltosen mukaan vielä jännitetään, tuleeko koiralle komplikaationa keuhkoputkentulehdusta. Sellainen on kuulemma mahdollinen.

Lounais-Suomen poliisista vahvistetaan, että poliisilla on ollut 18. marraskuuta Hirvensalossa tehtävä liittyen tapaukseen, jossa kaksi husky-rotuista koiraa tiettävästi hyökkäsi pohjanpystykorvapennun kimppuun.

Karkaileva huskykaksikko on ollut viime aikoina puheenaiheena paikallisessa Facebook-ryhmässä.

Peltosen mukaan koirat, jotka hyökkäsivät Lailan kimppuun, tappoivat pari vuotta sitten kolme lammasta.

Sen sijaan läheisellä Kakskerran saarella Matti- ja Teppo-vuohien kimppuun viime keväänä käyneet kaksi huskya ovat Peltosen mukaan eri koiria kuin Lailan kimppuun käyneet. HS uutisoi vuohien kohtalosta huhtikuussa.

HS tavoitti Laila-pennun kimppuun käyneiden huskyjen omistajan. Hän ei halunnut kommentoida asiaa nimellään, mutta vahvistaa, että hänen siperianhuskynsa liittyvät 18. marraskuuta sattuneeseen tapaukseen. Omistaja vahvistaa myös, että hänen koiransa tappoivat pari vuotta sitten kolme lammasta ja ovat päässeet karkailemaan kotoa.

Omistaja kertoo, ettei ole miettinyt koirista luopumista. Hänen mukaansa koirat eivät ole olleet aggressiivisia ihmisiä kohtaan.

Laila-pennun tapauksesta uutisoi ensin Turun Sanomat.

Lue lisää: Vieraat huskyt tulivat iloisesti Pirkko Viinikkaa vastaan ja nuolivat hännät heiluen kättä – Lammasaitauksessa paljastui kammottava totuus

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat