Pienet piirit, isot rahat – Näin Turussa päätetään jätti­hankkeesta

Turun Kupittaan alueesta tulee upea, jos valtava kansihanke toteutuu. Turkulaisen päätöksenteon syheröt kuitenkin herättävät perusteltuja kysymyksiä, kirjoittaa HS Turun toimittaja Rami Nieminen.

Jo muutaman vuoden päästä Helsingintie saattaa jäädä valtavan kannen alle Turun Kupittaan rautatieaseman kohdalla.

2.12.2022 18:45

Maanantaina Turun pormestari Minna Arve (kok) esittelee kaupunginhallitukselle yhden Turun lähitulevaisuuden suurimmista hankkeista. Kupittaan kärki -nimellä kulkevassa projektissa rakennetaan betoninen kansi moottoritien yli. Sen päälle ja ympärille nousee kokonainen liike- ja toimistorakennusten kaupunginosa.

Käytännössä hanke tarkoittaa jopa 150 miljoonan euron jättipottia sille, jonka Turku valitsee kumppanikseen. Ehdokkaita on kaksi. Pormestari esittää hallitukselle kumpi niistä valitaan.

Arven toimiminen asian esittelijänä on poikkeuksellista. Normaalisti tällaiset asiat esittelee Arven lähin alainen, kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen. Mutta tällä kertaa asiat ovat mielenkiintoisella tavalla solmussa.

Havainnekuvassa Kupittaan kärjen aluetta on hahmoteltu näin.

Arve ja Heikkinen ovat esimerkiksi kaupungin sidosryhmätilaisuuksissa yhteistuumin esitelleet Kupittaan jättihanketta. Mutta nyt toinen heistä on ostaja ja toinen myyjä.

Urakasta nimittäin kilpailee kaksi rakennus- ja suunnittelutoimistojen yhteenliittymää. Toisessa porukassa mukana on Turun Teknologiakiinteistöt oy. Se on kiinteistösijoitusyhtiö, jonka Turku omistaa yhdessä ruotsalaisen sijoitusyhtiön kanssa.

Ja kuinka ollakaan, Arven lähin työtoveri ja Turun korkein virkamies Heikkinen edustaa kaupunkia Teknologiakiinteistöjen hallituksessa. Hänen seuranaan muuten istuu Arven edeltäjä ja puoluetoveri, nykyinen Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell (kok).

Arven mukaan Heikkinen ei ole osallistunut hankkeen valmisteluun millään tavalla.

Mutta ei tämä hyvältä näytä.

Vielä ikävämmän tilanteesta tekee se, että Turku on juuri hiljattain joutunut ongelmiin samanlaisesta syheröstä. Alkusyksyllä Turku kilpailutti museokeskukselle tarvittavien varastotilojen hankinnan.

Tarjouskilpailun voittajaksi valittiin juuri Turun Teknologiakiinteistöt, vaikka sen perimä vuosivuokra oli yli miljoona euroa kilpailijaa kalliimpi.

Hävinnyt osapuoli valitti asiasta markkinaoikeuteen. Marraskuussa oikeus kielsi Turkua panemasta hankintapäätöstä täytäntöön. Asiasta uutisoi tuoreeltaan Turun Sanomat.

Vyyhtiin liittyy vielä muutakin mielenkiintoista.

Teknologiakiinteistöjen edustaman konsortion kanssa Kupittaan suurhankkeesta kilpailee ryhmittymä, jossa mukana on muun muassa suunnittelutoimisto Lundén Architecture Oy.

Juuri tänä syksynä se sai Turulta rahakkaan voiton, kun sen ehdotus valittiin voittajaksi Turun vanhan konserttitalon tontinluovutuskilpailussa.

Lundénin runnoi lopulta voittajaksi muuten kansliapäällikkö Heikkinen. Alun perin kaupungin valintatoimikunta oli päätynyt toisen ehdokkaan kannalle.

Haluatko lukea lisää uutisia Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat