Salolainen Sanna Timonen tarjoaa tänä jouluna kinkunpaistopalvelun kotiuunissaan hänelle, joka joutuu maksamaan sähköstään liian kallista hintaa.
Timonen kirjoitti päivityksen kotiseutunsa Facebook-ryhmään ja kertoi, että koska hänen kotinsa uuni ei ole öisin käytössä, sinne voi tuoda oman joulukinkkunsa paistumaan. Hän antaa kinkun sitten koskemattomana ja kypsänä takaisin tuojalle.
”Koin tämän eleen tärkeäksi, koska monilla on nyt pörssisähkö käytössä ja mahdollisesti vielä vanha uuni, joka vie älyttömästi sähköä.”
Timonen viettää itse sukujoulua yhdeksän hengen seurueessa, jonne jokainen tuo tullessaan jouluruokaa. Kinkun joulupöytään tuova läheinen paistaa kinkun valmiiksi omassa kodissaan, joten Timosen uuniin mahtuu vielä yksi kinkku kypsymään.
”Minulla on itselläni vielä kevääseen asti halpaa viiden sentin sähköä.”
Paljonko kinkun paisto maksaa, sitä ei Timonen tiedä tarkalleen. Hänen mukaansa sillä ei ole edes suurta väliä.
”Se tuo silti stressiä. Moni saattaa stressata sitä, että paljonko se hinta on ja entä, jos se sitten pörssisähköä maksavilla pompsahtaakin kesken paistorupeaman. Kinkkua on silti pakko pitää tuntikausia uunissa, ei sitä voi keskenkään sieltä poistaa.”
Vaikka kyse olisi vain eurosta tai parista, silläkin on Timosen mukaan merkitystä monille ihmisille.
”Se voi olla pieni summa, mutta osa ihmisistä on esimerkiksi työttömäksi jääneitä tai toimeentulotuella eläviä, joille pienikin summa merkitsee. Raha ei vaan kasva puussa.”
Helsingin Sanomat kertoi aiemmin, että Motivan koordinoiman Astetta alemmas -kampanjan laskelman mukaan kolmen kilon patakinkun paistaminen vie 2,5–3 kilowattituntia sähköä.
Lue lisää: Joulukinkku voi maksaa nyt kymmeniä prosentteja enemmän kuin viime vuonna
Lisäksi esimerkiksi lihayhtiö HK Scan on laskenut, että jos sähkön hinta on 25 senttiä kilowattitunnilta, kinkun paistaminen kuuden tunnin ajan uunissa tulee maksamaan alle euron.
Lue lisää: Joulukinkkujen paistaminen vie ydinvoimalan verran sähköä
Lue lisää: Uuni voi olla huomaamaton sähkösyöppö: Taulukko näyttää erot eri ruoanlaittotapojen välillä
Timonen laittoi viestinsä Facebookiin torstaina. Hän kertoo saaneensa yhden yksityisviestin vanhemmalta salolaiselta naiselta, joka kiitti Timosta kauniista eleestä ja kysyi, voisiko hän pitää paistotarjoustaan hetken avoinna.
”Rouva yrittää saada nyt aamulla ensin kinkkuun rahaa. Olen nyt alkanut harkita, että maksaisin itse hänelle pienen kinkun, vaikka ei hän minulta rahaa pyytänyt. Ei meilläkään törsäillä rahalla, mutta minä saan tänään kuitenkin lapsilisät tuplana.”
Timonen muistuttaa, että pienistä hyvistä teoista tulee itsellekin hyvä mieli.
”Teen hyvin sydämellä kaikki asiat. Ei hyvän teon tarvitse liittyä rahaan. Mietin, että ehkä se hyvä tulee joskus takaisin, jos itse joutuisi pulaan.”
Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.