Turun toriparkin katosta suihkusi jäähdytys­nestettä – ”Ai saakeli, pääsenkö ollenkaan hakemaan autoani?”

Pelastuslaitoksella oli perjantaina vahingontorjuntatehtävä Turun keskustassa sijaitsevassa Toriparkissa.

Tältä yhdyskäytävässä näytti puoli yhden aikoihin iltapäivällä. Lattialle oli vuotanut vihreältä näyttävää nestettä.

23.12.2022 12:13 | Päivitetty 23.12.2022 14:00

Turun toriparkissa oli perjantaina vahingontorjuntatehtävä. Paikalle lähetettiin kolme pelastuslaitoksen yksikköä.

Sosiaaliseen mediaan julkaistujen videoiden perusteella Toriparkin katosta valui alas suuria määriä nestettä. Tarkempi vuotopaikka sijaitsee Toriparkin ja Hansakorttelin välisen yhdyskäytävän kohdalla. Käytävä otettiin käyttöön tämän viikon keskiviikkona.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen tapahtuneesta hieman ennen puoltapäivää perjantaina.

Kyseessä oli Toriparkin sulanapitojärjestelmään liittyvässä putkistossa tapahtunut rikko, kertoo päivystävä palomestari Niko Koski Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

”Vuoto on jo loppunut. Se ei ollut pitkäaikainen. Yhdyskäytävään pääsi purkautumaan vihreän väristä nestettä. Kyse on jäähdytysnesteestä”, Koski kertoi yhden aikaan iltapäivällä.

Kosken mukaan rikon syy on ollut mekaaninen vika. Sen tarkempaa syytä ei ainakaan vielä ole tiedossa.

Kosken mukaan vuodosta ei aiheutunut vaaraa ihmisille tai ympäristöllä. Neste on jäänyt rakenteisiin ja Kosken mukaan kaikki saadaan talteen. Tämänhetkisen arvion mukaan nestettä on vuotanut noin 2 000 litraa.

Hansakortteliin kuuluvan Kultatalon hisseihin oli kiinnitetty laput, joissa kerrottiin kulkureitin olevan tilapäisesti pois käytöstä. Ilmoitus herätti hämmennystä ihmisissä, joista kaikki eivät tienneet, mitä vaihtoehtoisia reittejä oman auton luokse on.

Paikan päällä hieman ennen kello yhtä iltapäivällä olleen HS Turun toimittajan Jonna Röngän mukaan Kultatalosta Toriparkkiin johtava kulkureitti oli suljettu molemmista päistä.

Kultatalon aulasta pääsee normaalisti kahdella hissillä alas Toriparkkiin johtavaan käytävään, mutta nyt hissit oli suljettu. Röngän mukaan ihmiset kävivät tasaisella tahdilla ihmettelemässä tilannetta ja olivat hämillään siitä, minne heidän pitäisi mennä.

Päivystävä palomestari Koski kertoo, että käytävä pyritään avaamaan tänään.

”Tarkkaa arviota ei vielä ole, mutta iltapäivän puolelle mennään. Arviolta ainakin kolmisen tuntia vielä menee. Tilanne on hallinnassa”, Koski kertoo yhden aikaan iltapäivällä.

Pikkuinen Jesper Lahdenperä istui rattaissa ilman ulkovaatteita, sillä Toriparkin kautta pääsi vielä aamupäivällä kokonaan sisäkautta ostoksille. Vesivahingon vuoksi auto piti hakea ulkokautta. Turkulainen Camilla Ahti sanoo, että Toriparkki on hieno juttu Turulle vesivahingosta huolimatta.

Turkulainen Camilla Ahti oli perjantaina päivällä seitsemän kuukauden ikäisen lapsen­lapsensa Jesper Lahdenperän kanssa jouluostoksilla. Auto oli jätetty Toriparkkiin, josta Ahdin iloksi pääsikin nyt ihan kaikkialle sisäkautta.

Ahti yllättyi, kun paluumatkalla autolle Kultatalon hissit eivät enää toimineetkaan. Se tarkoitti ulos räntäsateeseen menoa, sillä järkevin reitti autolle kulki suljetun yhdyskäytävän vuoksi nyt Kauppatorin kautta.

”Jesperillä ei ole nyt ulkovaatteita, kun huomasimme, että pääsemme kulkemaan kaikkialle sisäkautta.”

Ahti sanoo, että vesivahinko on tietysti harmillinen, mutta se ei vaikuta hänen ajatuksiinsa Toriparkista.

”Olen alusta saakka pitänyt tätä hyvänä ideana, sillä olen ollut huolissani keskustan autioitumisesta. Nyt ei ole enää mitään syytä lähteä kauppakeskuksiin ja keskusta voi säilyä elävänä.”

Vantaalainen Katariina Kerkola asioi perjantai ensimmäistä kertaa Toriparkissa. Hän ihmetteli hisseihin kiinnitettyä lappua, jossa kerrottiin, että hissit eivät ole nyt käytössä.

Vantaalainen Katariina Kerkola oli tullut Turkuun työasioissa ja hieman joululahjojakin hankkimaan. Hän asioi nyt ensimmäistä kertaa Toriparkissa. Suljettujen hissien vuoksi hänkään ei päässyt Hansakorttelista yhdyskäytävää pitkin autonsa luo.

”Vesivahinko? Ai saakeli, pääsenkö ollenkaan hakemaan autoani?”

Kerkolaa naurattaa itsekin oma reaktionsa. Hänen aikomuksensa oli viedä kuivin jaloin yhdyskäytävää pitkin ostokset autoon ja jatkaa sitten matkaa maan alla vielä Wiklundille ostoksille.

”Eipä tämä haittaa, menen sitten Kauppatorin poikki ulkokautta.”

Paikalle lähetettiin useita pelastuslaitoksen yksiköitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat