Turkulainen Matti Hernesaho pysäköi uudenvuodenaattona ystävänsä kanssa auton yleiselle pysäköintipaikalle Haritun kaupunginosassa. Autosta noustuaan kaksikon huomion herätti samalle pysäköintialueelle pysäköity toinen auto, jonka tulilasissa roikkui keltainen valvontamaksulappu eli parkkisakko.
Yksityisen pysäköintiyrityksen kirjaaman valvontamaksun syyksi ilmoitettiin saapumisajan osoittamatta jättäminen. Auto oli kuitenkin pysäköity katualueelle eli kaupungin valvonnan piiriin. Pysäköintialueella ei myöskään vaadittu saapumisajan osoittamista eli parkkikiekkoa.
Hernesaho twiittasi tapauksesta.
”Tänään tuli vastaan kaikkien aikojen kusetus. Pysäköintiturva-niminen yritys oli yrittänyt sakottaa Turun kaupungin maalla kiekon käyttämättömyydestä paikassa, jossa ei ole edes kiekon vaatimusta. Olisiko jo rikostutkinnan paikka?” Hernesaho kirjoitti.
Hernesaho ja hänen ystävänsä selvittivät sakotetun auton omistajan ja kertoivat, ettei valvontamaksua tarvitse maksaa.
”Hän kiitteli kovasti ja sanoi, että olisi varmaan muuten mennyt maksuun”, Hernesaho kuvailee HS Turulle.
Hernesaho ja hänen ystävänsä jättivät autonsa pysäköintipaikalle kuten pitääkin, enintään neljäksi tunniksi ja ilman parkkikiekkoa.
”Toivoimme, että olisimme päässeet jututtamaan sakottajaa, mutta häntä ei enää näkynyt.”
Hernesaho ilmoitti tapauksesta valvontamaksun antaneelle yksityiselle pysäköintiyritykselle sekä Turun kaupungin pysäköinninvalvonnalle.
Tonttiraja kulkee liikennemerkin kohdalla.
Turun kaupungin valvontakoordinaattori Andreas Nikitin vahvistaa, että pysäköintialue kuuluu kaupungille.
"Olemme itsekin laputtaneet siellä aika ajoin. Yksityisellä ei pitäisi olla sinne mitään asiaa”, Nikitin painottaa.
Nikitin kertoo, että tonttiraja kulkee suunnilleen merkin kohdalla. Kuvan liikennemerkistä vasemmalle päin oleva alue kuuluu kaupungille, oikealla oleva alue puolestaan kiinteistölle.
Valvontakoordinaattorin mukaan valvontamaksu on aiheeton.
”Heillä ei ole mitään toimivaltaa katualueella.”
Alueella ei ole myöskään tarvetta käyttää parkkikiekkoa. Neljän tunnin aikarajan valvonta vaatii kaupungilta kahta käyntiä paikalla.
Valvontamaksun saaneen auton omistaja kertoi, että hän olisi maksanut valvontamaksun ilman Hernesahon ja tämän ystävän tarkkaavaisuutta.
Hernesaho sai lopulta vastauksen yksityiseltä pysäköinninvalvonnalta. HS Turun näkemässä vastauksessa yritys kertoo, että osoitteessa on alkanut vuodenvaihteessa yksityinen pysäköinninvalvonta.
”Päivystävän vartioinnin tiedossa ei ole ollut kiinteistön tarkkoja rajoja joiden perusteella valvontaa suoritetaan, jonka johdosta tämä virheellinen valvontamaksu ja joka nyt on mitätöity”, vastaus jatkuu.
Yhtiö pahoittelee tapahtunutta vastauksessaan.
Tällainen lappu roikkui auton ikkunalasista.
Pastorina työskentelevä Hernesaho kertoo, että hänellä on itsellä kokemusta yksityisten pysäköinninvalvojien toiminnasta.
”Olen elämäni aikana saanut parit sakot peruutettua taistelemalla yksityisen pysäköinninvalvonnan kanssa. Yhtään aiheellista sakkoa en ole saanut.”
Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.