Aggressiivinen potilas hyökkäsi vauhdissa ambulanssin kuljettajan kimppuun

Potilas löi ja potki ensihoitajaa ja hyökkäsi kuljettajan kimppuun matkalla poliisilaitokselta sairaalaan. Poliisi ei ollut saattamassa aggressiivista potilasta resurssipulan takia. Turun hovioikeus piti voimassa potilaan saaman ehdollisen vankeustuomion.

Potilas hyökkäsi ambulanssimatkalla ensihoitajan ja ambulanssinkuljettajan kimppuun helmikuussa vuonna 2019.

4.1. 13:28

Turun hovioikeus päätti pitää voimassa aggressiivisen potilaan saaman ehdollisen vankeustuomion.

Potilas hyökkäsi ambulanssimatkalla ensihoitajan ja ambulanssinkuljettajan kimppuun helmikuussa vuonna 2019.

Matka alkoi Järvenpään poliisilaitokselta, josta potilas oli tarkoitus kuljettaa takaisin Harjavaltaan sairaalaan.

Ensimmäiset merkit käytöksestä nähtiin jo, kun potilaana ollut nainen ohjeistettiin ambulanssin paareille. Hän huoritteli tilanteessa ensihoitajaa ja yritti lyödä ja potkia tätä.

Naista rauhoittamaan tarvittiin poliisi. Poliisilla ei ensihoitajan kertoman mukaan kuitenkaan ollut resursseja lähteä saattamaan kuljetuksessa potilaan käytöksestä huolimatta.

Heti matkan alussa nainen solvasi hoitajaa, mutta rauhoittui lopulta. Potilas oli rauhallinen noin parin tunnin ajan, kunnes kiskaisi yhtäkkiä peiton päältään, avasi turvavyön ja hyökkäsi ensihoitajan kimppuun.

Ensihoitaja istui turvavöissä samalla, kun potilas alkoi lyödä tätä kasvoihin ja rintakehään. Potilas myös potki hoitajaa, sylki tämän päälle ja yritti purra häntä. Lopulta kun hoitaja pääsi ylös, potilas potkaisi ensihoitajaa niin, että tämä kaatui lattialle.

Kuljettaja ehti nähdä tapahtumat taustapeilistä, mutta ei ehtinyt pysäyttää autoa heti, sillä nopeutta ja liikennettä oli isolla tiellä siihen liikaa.

Silloin potilas syöksyi ambulanssin välitilasta ohjaamoon ja tavoitteli ambulanssin rattia. Kuljettaja sai kuitenkin estettyä tämän.

Ensihoitaja syöksyi potilaan perään ja painoi tämän ohjaamon lattialle.

Kuljettaja pysäytti ambulanssin ja paikalle kutsuttiin poliisi, joka sai lopulta tilanteen rauhoittumaan. Vartin odotusaikana potilas esitti hoitajille tappouhkauksia.

Ensihoitaja kertoi käräjillä, ettei pystynyt enää palaamaan entiseen työhönsä, koska ahdistuu aggressiivisten potilaiden kohtaamisesta. Hänen kätensä jouduttiin operoimaan ja hänellä diagnosoitiin traumaperäinen stressihäiriö.

Potilas tuomittiin 60 päivän ehdolliseen vankeuteen kunnianloukkauksesta, pahoinpitelystä ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Potilas määrättiin korvaamaan ensihoitajalle kärsimys, kipu- ja haittakorvauksia kaikkiaan reilun 15 000 euron edestä. Ansionmenetyksiä tuli korvattavaksi yli 7 000 euroa.

Matkan tapahtumien kertomus perustuu ensihoitajan ja kuljettajan käräjäoikeudessa kertomaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat