Muistatko vielä väitteen räjäh­tävistä lepa­koista? Nyt selvisi, miten ne oikeasti suhtautuvat tuuli­voima­loihin

”Lepakot eivät pidä tuulivoimaloista”, väitöskirjatutkija kertoo.

Lepakot välttelevät tuulivoimaloita, tuore tutkimus väittää.

5.1. 11:11 | Päivitetty 5.1. 11:29

Tuoreen tutkimuksen mukaan tietyt lepakkolajit välttelevät tuulivoimaloita. Turun yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkijat kartoittivat lepakoiden esiintymistä suurissa tuulivoimapuistoissa Länsirannikon alueella.

Tutkimuksessa keskityttiin pohjanlepakkoon ja siippoihin, joihin kuuluu viisi lajia.

”Lepakot eivät pidä tuulivoimaloista. Kumpikin tutkituista lepakkoryhmistä loisti poissaolollaan tuulivoimaloiden lähellä, ja pohjanlepakkoa alkoi kuulua vasta 800 metrin päässä. Siippojen kohdalla etäisyys saattaa olla tätäkin suurempi, koska niitä ei havaittu vielä kilometrin päässäkään”, kertoo väitöskirjatutkija Simon Gaultier Turun yliopiston tiedotteessa.

Syyksi tiedotteessa arvellaan itse tuulivoimaloita tai laajemmin tuulivoimala-alueita.

”Lepakoista varsinkin siipat viihtyvät metsässä, mutta eivät pidä aukeista alueista. Tämä saattaa olla yksi selitys sille, miksi siippoja ei esiinny tuulivoimaloiden läheisyydessä”, yliopistonlehtori Eero Vesterinen pohtii tiedotteessa.

Tutkijat ovat huolissaan, että noin seitsemän prosenttia Suomen pinta-alasta muuttuu lepakoille epäsuotuisaksi, kun mukaan lasketaan myös suunnitellut tuulivoimalat.

Aihe vaatii kuitenkin tutkijoiden mukaan lisää tutkimusta.

Lepakot ja tuulivoimalat ovat puhuttaneet myös aiemmin. Perussuomalaisten Matti Putkonen väitti vuonna 2016, että tuulivoimaloiden synnyttämä infraääni tappaisi lepakoita.

”Tuulivoimalan pyörivien lapojen lähellä on niin korkeat infraääniaaltojen paineenvaihtelut, että se tuhoaa lepakon keuhkojen verisuonet ja aiheuttaa lepakon kuoleman”, Putkonen sanoi tuolloin.

”Infraäänen aiheuttamat voimakkaat paineaallot räjäyttävät niiden sisuskalut. Samalla tavalla infraäänisaaste vaikuttaa kaikkiin nisäkkäisiin tuotantoeläimistä ihmisiin”, hän väitti.

Iltalehden haastattelussa Putkonen sanoi löytäneensä tiedon googlettamalla.

Lepakkotutkija tyrmäsi Putkosen väitteet.

Lue lisää: Lepakkotutkija perussuomalaisten Putkosen infraääniväitteistä: ”Työmiehen puheissa ei ole mitään järkeä”

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat