Osa koululaisista jäi ilman ruokaa lakon takia – Kaupunki yritti vierittää syyn yrityksen niskoille

Erityisruokavalioita noudattavat koululaiset eivät saaneet ruokaa lakon aikana vuonna 2021. Osassa Turun kouluista lämmin ruoka puuttui kokonaan. Oikeusasiamiehen mukaan ulkoistaminen ei poistanut kaupungin vastuuta.

Työehtosopimuksen vaihtamista koskeva kiista johti lakkoon ja siihen, että kouluruokailua ei pystytty järjestämään normaaliin tapaan. Kuvituskuva.

11.1. 10:44

Vanhempia pyydettiin Turussa pakkaamaan koululaisille omat eväät mukaan vuonna 2021, kun Julkisten- ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Toimisto- ja hallintotyöntekijöiden ammattiliitto Jyty menivät lakkoon.

Syynä lakolle oli, että ruoka- ja siivouspalveluita tuottava Arkea suunnitteli työehtosopimuksen vaihtamista halvempaan.

Nopealla aikataululla ilmoitettu lakko yllätti Turun kaupungin. Syyskuisesta, eilen julkaistusta oikeusasiamiehen päätöksestä ilmenee, että kaupunki ei kyennyt huolehtimaan velvollisuudestaan järjestää kaikille esi- ja perusopetuksen lapsille ruokailua.

Ongelmat kestivät noin kaksi viikkoa, jonka aikana erityisruokavalioita ei pystytty huomioimaan ja tilannetta pyrittiin paikkaamaan esimerkiksi kylmällä ruoalla.

Kaupunki oli vastauksensa mukaan luottanut siihen, että Arkea pystyisi järjestämään kouluruokailun lakosta huolimatta. Arkean kanssa oli esimerkiksi tehty valmiussuunnittelua ruoan jakelusta häiriötilanteissa. Turun kaupungin kanta oli, ettei palveluja tuottava yritys ollut varautunut tilanteeseen riittävästi.

Oikeusasiamies ei hyväksynyt selitystä, vaikka se katsoikin, että laajamittainen työtaistelu aiheutti kaupungille suuria haasteita ruokahuollon järjestämisessä.

”Ruokahuollon järjestämisen ulkoistaminen erilliselle yhtiölle ei poista kaupungille varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestäjänä kuuluvaa velvollisuutta tarjota varhaiskasvatuslain ja perusopetuslain mukaista maksutonta ateriaa kaikille lapsille ja oppilaille.”

Oikeusasiamiehen mukaan kaupungin ruokapalveluiden valmiussuunnitelma vaikuttaa edelleen osin keskeneräiseltä. Se aikoo tehdä sivistystoimeen laillisuusvalvontatarkastuksen ja palata vielä asiaan.

Päätöksestä kertoi aiemmin Yle.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat