Ympäripyöreitä päiviä ja palkaksi käteistä ”arjen tarpeisiin” – Ravintolan esimiehelle sakkoja

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi ravintolan esimiehen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä 80 päiväsakkoon. Lisäksi hänet velvoitettiin maksamaan työntekijälle yli 20 000 euroa saamatta jääneitä palkkoja.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi ravintolan esimiehen viime viikolla kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä 80 päiväsakkoon.

16.1. 10:13

Turkulaisen etnisen ravintolan esimiehenä toiminut henkilö tuomittiin sakkoihin, kun tämä oli pitänyt ulkomaalaistaustaista työntekijää työssä kuukausien ajan ilman varsinaista palkkaa, tiedottaa Lounais-Suomen aluehallintovirasto.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi hänet viime viikolla kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä 80 päiväsakkoon. Lisäksi hänet velvoitettiin maksamaan yli 20 000 euroa saamatta jääneitä palkkoja. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avin mukaan työntekijä oli saapunut Suomeen vuonna 2015 ja hän oli etsinyt töitä saadakseen työperusteisen oleskeluluvan. Avin mukaan työntekijä oli kertonut oikeudessa, että työnantaja oli luvannut hoitaa työnteko-oikeuteen liittyvät viranomaisprosessit hänen puolestaan.

”Työntekijän pitää hakea oleskelulupaa itse, joten työnantaja ei voi hakea oleskelulupaa hänen puolestaan. Työnantaja voi kuitenkin neuvoa työntekijää oikean hakulomakkeen valinnassa”, kommentoi tiedotteessa työsuojelun lakimies Aki Eriksson Lounas-Suomen aluehallintovirastosta.

Avin mukaan työntekijä oli tehnyt lähes 12 tunnin pituisia työpäiviä kuutena päivänä viikossa. Työsuhde oli jatkunut seitsemän kuukauden ajan vuosina 2018 ja 2019. Tänä aikana työnantaja oli tiedotteen mukaan antanut työntekijälle ”vain pieniä määriä käteistä arjen tarpeisiin”.

Työnantaja kiisti väitteet ja kertoi, että kyse oli ollut kahden viikon palkattomasta harjoittelusta, jonka jälkeen työntekijä olisi viettänyt ravintolassa vain vapaa-aikaansa. Oikeus ei kuitenkaan uskonut tätä.

Tuomiosta kertoi aiemmin muun muassa Turun Sanomat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat