Apteekki piilotti ulostus­lääkkeen tiskin alle – Näin niitä käytetään väärin

Turkulaisessa apteekissa kaikkia laksatiiveja ei saa enää kuin pyytämällä kassalta. Järjestelyllä pyritään ehkäisemään lääkkeiden väärinkäyttöä.

Farmaseutti Päivi Aaltonen Humaliston apteekista kertoo, että laksatiivit eli ulostuslääkkeet on laitettu tiskin taakse.

17.1. 9:02 | Päivitetty 17.1. 14:13

Turkulaisessa apteekissa osa laksatiiveista eli ummetuksen hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä pitää pyytää tiskiltä.

Järjestely on tehty siksi, että apteekissa huolestuttiin kyseisen lääkkeen väärinkäytöstä.

”Ummetuslääkkeet ovat meillä tiskin alla”, Humaliston apteekin farmaseutti Päivi Aaltonen kertoo.

Apteekkari täsmensi tiistaina iltapäivällä Helsingin Sanomille, että tiskin takana pidetään valmistetta, jolla on erityisiä haittavaikutuksia pitkäaikaisessa käytössä. Humaliston apteekista löytyy myös ummetuslääkkeitä, joita voi käydä hakemassa suoraan hyllystä.

Apteekin henkilökunnan huoli koskee sitä, että syömishäiriötä sairastavat käyttävät lääkkeitä väärin. Aaltosen mukaan huoli voi herätä farmaseutille esimerkiksi ihmisen ulkonäöstä. Keinot puuttua lääkkeiden väärinkäyttöön ovat kuitenkin vähissä.

Jos sama asiakas tulee ostamaan laksatiiveja usein, apteekissa käydään keskustelu siitä, kuinka tilapäistä käyttö on. Lääkkeitä ei kuitenkaan jätetä myymättä asiakkaalle.

Tiettyjen laksatiivien pitkäaikainen käyttö on haitallista, eikä niitä pidä käyttää laihdutukseen.

Aaltonen kertoo, että ulostuslääkkeet siirrettiin pois käsikauppalääkkeiden joukosta jo vuosia sitten.

”Laksatiivia pyytävät asiakkaat saavat aina neuvontaa. Sanomme, että lääkkeitä ei ole tarkoitettu jokapäiväiseen käyttöön”, Aaltonen sanoo.

Fakta

Syömishäiriöön on tarjolla apua

– Jos mietit, onko oma tai läheisen suhde ruokaan tai omaan kehoon kunnossa tai pohdit mistä saisi apua, voit esimerkiksi soittaa Syömishäiriöliiton tukipuhelimeen.

– Asiasta kannattaa puhua vanhemmille tai muille läheisille. Apua saa esimerkiksi koulun terveydenhoitajalta tai terveyskeskuksesta. Sieltä ohjataan tarvittaessa jatkoavun piiriin.

– Syömishäiriössä oireilu voi olla mitä tahansa syömisen voimakkaasta rajoittamisesta hallitsemattomaan syömiseen. Olennaista on, minkälaiset ajatukset ohjaavat syömistä ja omaan kehoon suhtautumista.

– Syömishäiriöliiton tukipuhelin vastaa numerosta 02 251 9207 maanantaisin kello 9–15, keskiviikkoisin kello 9–13, parillisten viikkojen torstaisin kello 15–17 ja parittomien viikkojen torstaisin klo 18–20.

Lisää tietoa syömishäiriöistä saat esimerkiksi liiton nettisivuilta.

Lähde: Syömishäiriöliitto

Hän sanoo, että heiltä laksatiiveja ovat ostaneet etenkin keski-ikäiset naiset, harvemmin nuoret tytöt.

”Jos ummetusta on, ohjaamme muuntyyppiseen lääkkeeseen, joka on turvallista käyttää”, Aaltonen sanoo.

Hänen mukaansa nykyään vielä suurempi ongelma on liiallinen avaavien nenäsumutteiden käyttö.

Käsikaupassa myytävää laksatiivia pyytävät asiakkaat saavat aina neuvontaa apteekista, Päivi Aaltonen kertoo.

Viestintäfarmaseutti Taru Vanhala Apteekkariliitosta kertoi sunnuntaina Åbo Underrättelserin jutussa, että ulostuslääkkeiden väärinkäyttö esimerkiksi syömishäiriöissä on laajalti tiedetty ongelma. Hänen mukaansa ongelma koskee erityisesti suuria kaupunkeja, joissa apteekkarit eivät tunne asiakkaitaan.

Viime vuonna puheenaiheeksi nousi kakkostyypin diabeteksen hoitoon tarkoitetun Ozempic-lääkkeen käyttäminen laihdutuslääkkeenä. Syksyllä lääke oli loppu lähes kaikista suomalaisista apteekeista.

Kyseistä lääkettä voi ostaa vain reseptillä.

”Ozempic menee lääkärin kautta, siihen me emme voi vaikuttaa”, Aaltonen toteaa.

Täydennys 17.1. kello 14.12: Apteekkari täsmensi tiistaina iltapäivällä Helsingin Sanomille, että tiskin takana pidetään valmistetta, jolla on erityisiä haittavaikutuksia pitkäaikaisessa käytössä. Humaliston apteekista löytyy myös ummetuslääkkeitä, joita voi käydä hakemassa suoraan hyllystä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat