Asiantuntija varoittaa aptee­kissa havaitusta ilmiöstä – Ulostuslääkkeillä laihdut­tami­sessa piilee vakavia vaaroja

Turkulainen apteekki pitää yhtä ummetuslääkettä tiskin takana, koska osa ihmisistä käyttää lääkkeitä väärin. Laillistetun ravitsemusterapeutin mukaan laksatiivien väärinkäytöstä voi seurata vakavia ongelmia.

Turkulainen apteekki pitää yhtä ulostuslääkettä tiskin takana, koska osa ihmisistä käyttää lääkkeitä väärin. Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) syömishäiriöyksikön asiantuntija varoittaa lääkkeiden väärinkäytöstä.

18.1. 14:35 | Päivitetty 18.1. 15:03

Laksatiiveja ei pidä käyttää laihduttamiseen, toteaa laillistettu ravitsemusterapeutti Saara Vähäkylä Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) syömishäiriöyksiköstä.

Hänen mukaansa laksatiivien väärinkäytöstä voi seurata vakavia ongelmia.

”Laksatiiveja on erilaisia, mutta pitkäaikaisesta väärinkäytöstä voi seurata suolen hermotuksen toimintahäiriöitä ja tämän johdosta kroonista ummetusta, mikä taas lisää riippuvuutta laksatiiveista. Lisäksi laksatiivien käyttö voi aiheuttaa elektrolyyttitasapainon häiriöitä”, Vähäkylä sanoo.

Liikakäyttö voi aiheuttaa esimerkiksi sydänoireita.

Vähäkylän mukaan laksatiivien käytöstä ei oikeastaan edes ole mitään hyötyä laihduttamisessa.

”Ei niistä kyllä ole hyötyä. Toki ne voivat vaikuttaa painolukemaan, mutta se johtuu pääosin vain nestetasapainon muuttumisesta. Se on sama, kuin olisit käynyt vessassa ennen kuin menet vaa’alle, tai juonut lasin vettä.”

HS kertoi eilen, että eräässä turkulaisessa apteekissa saa vain tiskiltä pyytämällä laksatiivivalmistetta, jolla on erityisiä haittavaikutuksia pitkäaikaisessa käytössä.

Lue lisää: Apteekki piilotti ulostus­lääkkeen tiskin alle – Näin niitä käytetään väärin

Vähäkylän mukaan merkittävämpiä asioita pitkäaikaisessa painonhallinnassa ovat riittävä lepo, stressin säätely, tasapainoinen ruokavalio ja sopiva määrä liikuntaa.

Tyksin syömishäiriöyksikössä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka yleistä laksatiivien väärinkäyttö on.

Syömishäiriöyksikössä potilaan hoidossa kiinnitetään enemmän huomiota kokonaisuuteen kuin yksittäiseen oireeseen.

”Yleisesti ajattelisin, että syömishäiriöiden hoidossa on paljon merkittävämpiä asioita huomioitavana kuin laksatiivien käyttö”, Vähäkylä toteaa.

Vähäkylä sanoo, että potilaat eivät aina halua kertoa laksatiivien käytöstä, vaikka käyttäisivät niitä. Hänen mukaansa syömishäiriöyksikössä potilaan hoidossa kiinnitetään enemmän huomiota kokonaisuuteen kuin yksittäiseen oireeseen.

”Toki jonkun kohdalla laksatiivien väärinkäyttö voi olla merkittävä oire, mutta laksatiivit ovat vain yksi asia muiden oireiden joukossa”, Vähäkylä sanoo.

”Se ei ole asia, johon meidän yksikössä kauhean paljon kiinnitettäisiin huomiota. Meillä kiinnitetään huomiota enemmän siihen, että syötäisiin riittävästi ja säännöllisesti, ihminen voisi syödä ruokia kaikista ruoka-aineryhmistä, syömiseen liittyvä ahdistus lieventyisi ja että ruoka asettuisi elämässä oikealle paikalleen.”

Jos kokee itse tarvitsevansa apua, Vähäkylä neuvoo varaamaan ajan lääkärille.

”Mielestäni olisi tosi tärkeää hakeutua hoidon piiriin, vaikka epäilisi, että on vain lieviä syömishäiriön oireita. Ajattelen, että kannattaa aina arvioida ammattilaisen kanssa, mistä on kyse”, Vähäkylä toteaa.

Vähäkylä sanoo, että jos on huolissaan läheisensä syömisestä tai vaikka runsaasta liikkumisesta, hänen kanssaan kannattaa keskustella.

”Häneltä voi yrittää kysellä, onko kaikki hyvin. Syyllistämättä, lämpimästi ja välittäen. Voi olla, että aina ihminen ei pysty vastaamaan rehellisesti, mutta se voi ainakin herätellä ajattelemaan asiaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat