Ilpo Härmäläisen liki 30 vuotta vanha murha hovi­oikeudessa – Näihin yksityis­kohtiin "mainos­miehen" puolustus nojaa

Ilpo Härmäläisen murhan hovioikeuskäsittely alkaa keskiviikkona Turun hovioikeudessa. Oikeuskäsittely kestää seitsemän istuntopäivää. HS kokosi seikat, joista syytetty ja syyttäjä ovat eri mieltä.

Murhasta tuomittu mies käräjäoikeudessa joulukuussa 2021. Oikealla asianajaja Heikki Uotila.

18.1. 2:00 | Päivitetty 18.1. 6:55

Lakimies Ilpo Härmäläisen murhasta elinkautiseen tuomittu ”mainosmies” pyrkii kumoamaan tuomionsa Turun hovioikeudessa. Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Lasse Lehdon elinkautiseen vankeuteen lähes 30 vuotta vanhasta henkirikoksesta toukokuussa.

Lue lisää: Lähes 30 vuotta vanhat muistiot paljastavat, miten Ilpo Härmäläisen katoamisen tutkinta epäonnistui Turussa: Poliisi uskoi, että vauvan saanut mies halusi vain ottaa perheestään lomaa, omainen kertoo

Käräjäoikeuden mukaan vuonna 1953 syntyneellä Lehdolla oli motiivi ja tarvittavat välineet murhan tekemiseen. Puolustuksen mukaan Lehdolla ei ollut motiivia ja oikeudessa esitetty todistusaineisto oli ainetodistelua, joka ei liittänyt syytettyä henkirikokseen.

Puolustus valitti tuomiosta hovioikeuteen, ja vaati eritoten henkilötodistelun järjestämistä uudelleen. Puolustuksen mukaan käräjäoikeus arvioi henkilötodistelua virheellisesti.

Tapauksen käsittely alkaa keskiviikkona Turun hovioikeudessa. Oikeus pui asiaa seitsemän istuntopäivän aikana.

Muun muassa näitä asioita hovioikeus joutuu puntaroimaan:

Motiivi

Lehdolla, Härmäläisellä ja kolmannella miehellä oli vuonna 1994 meneillään hämärä lainakeinottelu. Lehto oli tehnyt niin sanotun factoring-laskutussopimuksen, jonka avulla myyntisaatavat voidaan muuttaa rahaksi. Myyntisaatavat eivät kuitenkaan perustuneet todelliseen työhön. Lehto pyrki saamaan järjestelyn avulla mainostoimistolleen Saksasta lainaa.

Syyttäjän mukaan Lehto surmasi Härmäläisen, sillä hän pelkäsi miehen kertovan asiasta viranomaisille. Lehto ja kolmas mies saivat myöhemmin tuomion törkeästä petoksesta.

Puolustus korostaa, että Härmäläisen aikeista kääntyä poliisin puoleen ei ole mitään todisteita, ja käräjäoikeudessa kuullut todistajat antoivat asiasta vain arvailuja. Härmäläinen ei ollut puhunut läheisilleen poliisin puoleen kääntymisestä. Puolustuksen mukaan Härmäläinen oli tiiviisti mukana lainakeinottelussa.

Lue lisää: Mainosmies houkutteli Ilpo Härmäläisen purjeveneelleen ja murhasi tämän 27 vuotta sitten – Kyseessä on historiallinen tuomio

Syytetyn liikkeet tapahtumapäivänä

Puolustuksen mukaan syytetty ei tavannut Härmäläistä tapahtumapäivänä 3. elokuuta. Härmäläisen vaimo kuitenkin kertoi, että hänen miehensä sai aamulla puhelun ”mainosmieheltä”. Miehet sopivat tapaamisesta klo 11.30.

Syyttäjän mukaan miehet tapasivat ensin kahvilassa. Sen jälkeen Lehto haki Härmäläisen autolla tämän kodin edestä. Härmäläinen kertoi vaimolleen, että mainosmies halusi mennä katsomaan asuntoja.

Käräjäoikeuden mukaan Lehto oli poissa toimistoltaan noin kaksi tuntia. Puolustuksen mukaan tämä on virheellinen arvio, sillä henkilötodistelun mukaan Lehto oli poissa toimistoltaan vain tunnin verran. Kaksi mainostoimiston työntekijää kertoivat, että Lehto lähti toimistoltaan noin kello yhden aikaan. Takaisin toimistolla hän oli viimeistään klo 14.10, jolloin hän soitti sieltä puhelun.

Puolustuksen mukaan Lehto ei olisi ehtinyt siinä ajassa tekemään henkirikosta.

Syyttäjän mukaan Lehto houkutteli Härmäläisen omistamalleen purjeveneelle Turun Satavan satamaan, josta kaksikko lähti veneellä Airistolle.

Matka jatkui noin puolentoista kilometrin verran yhdelle Airiston syvimmistä kohdista. Siellä Lehto ampui Härmäläistä kaksi kertaa revolverilla. Ensimmäinen laukaus osui Härmäläistä selkään. Toinen laukaus osui päähän.

Merivoimien sukeltaja löysi Härmäläisen ruumiin maaliskuussa noin 44 metrin syvyydestä.

Lue lisää: Yli 27 vuotta sitten kadonneen lakimiehen ruumis löytyi hyväkuntoisena merenpohjasta – Todistaja kertoi oikeudessa, mitä 44 metrin syvyydessä tapahtui

Matkapuhelimen paikannustieto

Puolustuksen mukaan Lehto kävi keskipäivällä Raisiossa Kesoil-palveluasemalla. Syyttäjä piti väitettä osana Lehdon rakentamaan alibia.

Syytetyn matkapuhelinliittymä paikantui klo 13.44 Naantalin Viljavaraston linkkiin. Puolustuksen mukaan se kertoo siitä, että syytetty oli matkalla Raisiosta takaisin Turkuun. Syyttäjän mukaan linkkiin paikantunut puhelin oli sillä hetkellä Airistolla.

Murha-ase

Käräjäoikeuden mukaan Lehdon omistuksessa ollutta revolveria käytettiin Härmäläisen surmaamiseen. Teknisissä tutkimuksissa sitä ei kuitenkaan pystytty aukottomasti linkittämään henkirikokseen.

Syytetty kertoi aiemmin, että oli myynyt aseen ennen Härmäläisen katoamispäivää. Myöhemmin kävi ilmi, että hän myi aseen vasta tapahtumapäivän jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat