Syyttäjä hakee sakkorangaistuksia kolmelle suojelukoiraharrastajalle niin sanotussa suojelukoiraskandaalissa. Syytteiden käsittely alkoi torstaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.
Lounais-Suomen poliisi käynnisti esitutkinnan Oikeutta eläimille ry:n tutkintapyynnön vuoksi toissa vuonna. Ensimmäistä epäiltyä eläinsuojelurikosta käsiteltiin viime viikolla käräjäoikeudessa.
Kolmen harrastajan, kahden naisen ja yhden miehen, epäillään syyllistyneen rikoksiin Paimiossa syksyllä 2020. Naiset olivat koulutuskentällä koiriensa kanssa, kun taas mies toimi kouluttajana eli niin sanottuna maalimiehenä.
Oikeus tutustui salaa kuvattuihin videoihin tänään asiaesittelyiden jälkeen. Syyttäjän mukaan toinen nainen ja maalimies syyllistyivät rikokseen vetäessään koiraa valjaista ja kaulapannasta eri suuntiin. Syytteessä oleva nainen kiistää olevansa videolla näkyvä nainen.
Maalimies syyllistyi syyttäjän mukaan eläinsuojelurikokseen myös muun muassa lyömällä koulutustilanteessa koiria. Lisäksi mies repi eläimiä turkista, nipisti koiraa sekä käytti sähköpantaa.
Syyttäjän mukaan videolla näkyy, että maalimiehellä on kädessään kauko-ohjain, ja kun mies painaa ohjainta, koira alkaa saman tien ulvomaan kivusta.
Mies kiistää syyllistyneensä rikokseen. Hän myönsi esitutkinnassa, että oli käyttänyt sähköpantaa matalla teholla.
Oikeudessa mies sanoi, ettei ole käyttänyt sähköpantaa ikinä.
Syytteessä oleva nainen kertoi esitutkinnan aikana, että maalimiehen koulutustapa perustui koirien vahvistamiseen.
”Hän haluaa, että koira on vahva ja lähtee voittajana kentältä”, nainen sanoi kuulustelussa.
Kouluttajana toiminutta miestä ja suojelukoiraharrastajanaista syytettään eläinsuojelurikoksesta.
Puolustuksen asianajaja Perttu Turku moitti oikeudessa videoita tarkoitushaluisesta editoinnista. Pitkistä koulutustilaisuuksista oli pätkitty lyhyitä kohtia, jotka eivät kertoneet totuutta harjoituksesta. Hänen mukaansa videoiden julkaisulla oli tarkoitus vahingoittaa suojelukoiraharrastusta.
Puolustus korosti, että videoilla näkyvät koirat on jalostettu palvelutoimintaan ja ne nauttivat koulutustilanteista. Puolustuksen asiantuntijalausunnon mukaan suojelukoiriksi valikoituvat taistelutahtoiset yksilöt. Niiden täytyy nauttia taistelemisesta, ja niiden kivunsietokyky on luontaisesti hyvä.
”Ne eivät ole seurakoiria”, Turku painotti.
Puolustuksen mukaan videolla ei näy sähköpannan käyttöä saatikka vaikkapa korvista repimistä. Se, mitä syyttäjä kuvaili korvista nosteluksi, oli puolustuksen mielestä kaulapannasta nostamista.
”Pannasta nostaminen ei aiheuta kipua”, Turku sanoi.
Tämän jälkeen aluesyyttäjä Minna Salonen pysäytti videon kohtaan, jossa hänen mukaansa näkyi selvästi korvista nostaminen. Hidastuskuvista taas näkyi syyttäjän mukaan selvästi kouluttajan kädessä oleva sähköpannan kauko-ohjain.
Sähköpannan käyttö ei ole laissa kielletty, mutta eläimelle ei saa aiheuttaa tarpeetonta kipua.
Kolmas rikoksesta syytetty on nainen, joka valittiin Puolassa järjestettyihin peltojäljen MM-kilpailuihin viime vuonna. Kennelliitto esti harrastajan osallistumisen sen jälkeen, kun liitolle esitettiin materiaalia, jonka mukaan harrastaja näkyi videolla.
Lue lisää: MM-tason koiraohjaaja ulos joukkueesta – Koiralle annetaan videolla sähköshokkeja
Naisen toiminnasta tehtiin rikosilmoitus vasta viime vuoden lokakuussa.
Videolla kuului, kun nainen kertoi hakanneensa koiraansa toisessa koulutustilanteessa.
”Sit mä hakkasin sen”, videolla kuuluu.
Poliisikuulustelussa nainen kertoi olevansa tunteellinen ihminen, ja häntä oli mahdollisesti harmittanut, että koira oli alkanut "jallittamaan” häntä kesken treenin. Hakkaamisella hän tarkoitti puuttumista koiran käytökseen, ei varsinaista pahoinpitelyä.
Oikeudessa nainen taas sanoi, että kyseessä oli Itseironinen heitto, missä hän kritisoi itseään.
Nainen kertoi esitutkinnassa myös, että videolla näkyvässä tilanteessa käytettiin mahdollisesti sähköpantaa. Hänen mukaansa sähköpanta on sallittu väline koulutuksessa, ja pantaa käyttävät yleensä henkilöt, joilla on paljon kokemusta koiran kouluttamisesta.
”Omalla koirallani pantaa on käytetty koiran aktivoimiseen” hän kertoi.
Oikeudessa nainen kiisti käyttäneensä koskaan koiran koulutuksessa sähköpantaa.