Mies keksi sääntöjä omasta päästään ja alkoi piinata paritalonaapuriaan

Mies sai viime kesänä käräjäoikeudessa tuomion vainoamisesta ja rangaistukseksi päiväsakkoja. Hän valitti tuomiosta, mutta viime viikolla Turun hovioikeus päätti olla myöntämättä jatkokäsittelylupaa.

Turun hovioikeus ei myöntänyt asiassa jatkokäsittelylupaa, joten käräjäoikeuden vai­noamistuomio jäi voimaan.

23.1. 13:57 | Päivitetty 23.1. 14:43

Mies sai tuomion naapurinsa vainoamisesta. Tekijä ja uhri asuivat alkuun samassa paritaloyhtiössä varsinaissuomalaisessa kunnassa.

Mies oli muun muassa huomautellut naapurissaan asuvaa miestä auton pysäköinnistä, nurmikolla kävelemisestä ja esittänyt tälle uhkauksen. Teot, joista tuomio tuli, ajoittuvat vuosille 2016–2021.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi tuomion asiassa viime kesänä, mutta tuomion saanut mies valitti tuomiosta. Käräjäoikeudessa hän kiisti syyllistyneensä rikokseen.

Turun hovioikeus päätti viime viikolla olla myöntämättä jatkokäsittelylupaa, ja käräjäoikeuden tuomio jäi voimaan. Mies sai rangaistukseksi 75 päiväsakkoa, mikä hänen kohdallaan tarkoittaa 1 350 euroa. Lisäksi miehen pitää maksaa erilaisia korvauksia. Uhrille miehen pitää korvata henkisestä kärsimyksestä 2 400 euroa korkoineen.

Syyttäjä esitti käräjäoikeudessa, että tuolloin syytettynä ollut mies oli toistuvasti huomautellut uhrille perusteettomasti auton pysäköinnistä, nurmikolla kävelemisestä, eri autojen käyttämisestä ja uhrin muusta liikkumisesta. Uhri ei saanut pysäköidä autoaan tai liikkua taloyhtiön alueella kuten muut talon asukkaat.

Syyttäjän mukaan mies oli myös solvannut uhria, keskustellut aggressiivisesti ja uhannut uhrille käyvän huonosti.

Uhri oli kokenut miehen käytöksen niin alentavana, että oli muuttanut pois. Hän oli kuitenkin käynyt taloyhtiössä tämänkin jälkeen perheasioiden takia.

Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että syytettynä olleen miehen toiminta oli ollut toistuvaa ja aiheuttanut uhrin elämänlaatua vakavasti häiritsevän tilan. Oikeus katsoi, ettei mies ollut pyytänyt uhria noudattamaan yhteisiä sääntöjä, vaan oli kiusantekomielessä käskenyt tätä noudattamaan itse keksimiään sääntöjä. Käskyjään mies oli tehostanut solvauksilla ja jopa uhkauksella, jossa totesi, että ”sulle käy huonosti”.

Käräjäoikeuden mukaan miehen toiminta täytti vainoamisen tunnusmerkistön. Teot olivat aiheuttaneet uhrissa pelkoa ja ahdistusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat