Turun kaupungin pysäköinnintarkastaja antoi pysäköintivirhemaksun jalkakäytävälle pysähtyneen auton kuljettajalle, vaikka kuljettaja ilmoitti purkavansa painavaa lastia.
Maksun kirjoittamisesta seurasi riita, jonka aikana kuljettaja vaati niin pysäköinnintarkastajalle kuin kaupungin valvontajohtajalle potkuja.
Riidan keskiössä oleva pysäköinti tapahtui Turun keskustassa Brahenkadulla heinäkuussa vuonna 2021. Sähköurakoitsijana työskentelevä mies pysäköi pakettiautonsa ja kuomullisen peräkärrynsä kuorman purkamista varten.
Hänen piti saada Brahenkadulla sijaitsevaan työkohteeseen noin 120 kilon painoiset ja yli kolme metriä pitkät metallitelineet. Vastineessaan mies kertoi valinneensa ajankohdan, eli aamukymmenen sen takia, että silloin oli vähän jalankulkijoita liikkeellä.
Mies pysäköi autonsa jalkakäytävälle/pyörätielle. Mies kertoi asentaneensa keltaisen huomiovalon pakettiautonsa katolle ja pitäneensä huolta siitä, että jalankulkijoilla oli tilaa ohittaa auto kummaltakin puolelta.
Paikalle saapui nopeasti kaupungin pysäköinnintarkastaja. Hän tavoitti sähköurakoitsijan sisätiloista ja kehotti tätä siirtämään autonsa jalkakäytävältä/pyörätieltä, sillä niille pysäköinti on kielletty.
Tarkastaja neuvoi miestä siirtämään autonsa Yliopistonkatu 12:n eteen, jossa oli olisi ollut tapahtumahetkellä tilaa kuorman purkamiselle.
Mies ei noudattanut kehotusta vaan lähti hakemaan autosta seuraavaa metallitelineen osaa.
Yliopistonkatu 12:sta oli matkaa Brahenkadulle noin sata metriä, joten miehen olisi pitänyt joko kantaa painavat metallitelineet yksitellen tai hankkia niiden tuomiseen nokkakärryt.
Brahenkadulla on vain muutamia pysäköintipaikkoja.
Mies kertoi myöhemmin, että hän soitti tilanteessa poliisille, joka ilmoitti, että Yliopistonkatu 12:n kohdalla oli pysäköintikieltoalue.
Pysäköinnintarkastaja kirjoitti tilanteesta pysäköintivirhemaksun. Sen suuruus on ollut kaupungissa useita vuosia 60 euroa. Tänä vuonna kaupunki aikoo nostaa ydinkeskustan virhemaksun 80 euroon.
Kun miehen tekemä oikaisuvaatimus ei mennyt läpi, hän valitti maksusta Turun hallinto-oikeuteen. Maksun kumoamisen lisäksi hän vaati ensin pysäköinnintarkastajan irtisanomista. Kun kaupungin pysäköinninvalvontatoimisto jätti hallinto-oikeuteen lausunnon, mies vaati vastineessaan potkuja myös valvontajohtajalle.
Hallinto-oikeus antoi päätöksen asiasta joulukuun lopussa. Irtisanomisvaatimuksiin oikeus ei ottanut kantaa, sillä hallinto-oikeuden toimivaltaan ei kuulu viranhaltijoiden irtisanominen.
Sen sijaan oikeus otti kantaa pysäköintivirhemaksun perusteisiin. Hallinto-oikeus piti maksun voimassa ja selvitti päätöstään kahdella perusteella.
Ensimmäinen peruste liittyi sopivaan pysäköintipaikkaan.
Lain mukaan pysähtyminen sekä pysäköinti jalkakäytävällä/pyörätiellä on kielletty.
Jalkakäytävälle/pyörätielle saa kuitenkin pysäyttää kuormaamisen tai kuorman purkamisen takia lyhyeksi ajaksi, jos läheisyydessä ei ole muuta pysähtymiseen sopivaa paikkaa.
Hallinto-oikeuden mukaan Yliopistonkatu 12:n edessä olisi ollut sopiva paikka. Vaikka kohdassa oli pysäköintikielto, se ei olisi estänyt jättämästä autoa siihen kuorman purkamisen ajaksi. Oikeuden mukaan poliisin mahdollisesti antama ristiriitainen ohjeistus ei vaikuttanut päätökseen.
Toinen oikeuden peruste liittyi kuorman purkamisen kestoon. Kun pysäköinnintarkastajan löysi miehen sisältä, tämä oli kasaamassa metallitelinettä. Koska mies ei purkanut kuormaa aktiivisesti, kyseessä ei ollut tieliikennelain mukainen lyhytaikainen pysäyttäminen kuorman purkamista varten.
Mies vaati Turun kaupunkia maksamaan hänen oikeudenkäyntikulujaan yli 1 600 eurolla. Kulut jäivät hänen itsensä maksettaviksi.
Hallinto-oikeuden päätöksestä voi hakea valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.