Hevosharrastaja huijasi Suomen kolmanneksi rikkainta

Jullaksen kartanon ratsutallilta vuokrannut nainen tuomittiin petoksesta.

Hevosharrastaja vuokrasi tallipaikan, mutta jätti hoitomaksut hoitamatta.

27.1. 14:09

Hevosharrastaja huijasi Suomen kolmanneksi rikkainta miestä ja sai tuomion petoksesta. 1980-luvulla syntynyt nainen vuokrasi Antti Aarnio-Wihurin omistamalta Jullaksen kartanon ratsutallilta hevoselleen tallipaikan syyskuussa 2020.

Monialayritys Wihurin pääomistaja Aarnio-Wihuri asuu Kaarinassa sijaitsevalla kartanolla. Aarnio-Wihurin omaisuus on talouslehti Forbesin mukaan noin 1,4 miljardia euroa. Suomalaisista vain Antti ja Ilkka Herlin ovat häntä rikkaampia.

Aarnio-Wihurin tytär Annaliisa vastaa kartanon hevostallin toiminnasta. Hän sopi hevosharrastajan kanssa vuokrasuhteesta. Tallipaikan hoitomaksu oli 650 euroa kuukaudessa, ja se oli maksettava kerran kuukaudessa.

Tallilla kävi nopeasti selväksi, että uusi vuokralainen ei hoida maksuvelvollisuuttaan. Vuokralaisen selitys oli, että hänellä ei ollut viitenumeroa, eikä hän uskaltanut maksaa vuokraa ilman sitä.

Vuokranantajalla oli tapana kiinnittää ensimmäisten kuukausien laskut hevosen tallipaikan oveen.

Koska kyseinen vuokralainen ei maksanut hoitomaksuja, vuokranantaja kävi kiinnittämässä monen kuukauden laskut uudelleen oveen. Vuokranantajan mukaan vuokralainen ei missään vaiheessa väittänyt, että ei saanut laskuja.

Kun vuokralainen perusteli jälleen kerran maksamattomuuttaan viitenumeron kadottamisella, vuokranantaja ilmoitti, että laskun maksamiseen riitti myös hevosen nimen kirjaaminen.

Vuokranantaja kertoi myöhemmin oikeudessa, että maksamattomista vuokrista alettiin keskustella "isoilla kirjaimilla" huhtikuussa, kun vuokralainen oli jättänyt kahdeksan kuukauden hoitomaksut maksamatta.

Oikeudessa kävi myös ilmi, että vuokralaisella oli hevoselleen osaylläpitäjä, jonka vastuulla oli puolet hoitomaksusta. Osaylläpitäjä oli maksanut oman osuutensa säännöllisesti vuokralaiselle, mutta tämä oli käyttänyt rahat muuhun kuin vuokraan. Oikeudessa nainen kertoi käyttäneensä rahat hevosensa yllättäviin sairauskuluihin.

Toukokuussa vuokralainen maksoi vihdoin ensimmäisen kuukausivuokran yhdeksän kuukautta vuokrasuhteen alkamisen jälkeen. Vuokranantaja oli muistuttanut vuokralaista hoitosopimukseen kirjatusta pidätysehdosta, jonka avulla vuokranantaja pystyy turvaamaan saataviensa saannin.

Pidätysoikeuden perusteella vuokranantaja voi pidättää vuokralaisen irtainta omaisuutta erääntyneen vuokran saamiseksi.

Tästä huolimatta vuokralainen vei hevosensa pois tallilta kesäkuussa 2021.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsitteli tapahtunutta epäiltynä petoksena. Oikeudessa kävi ilmi, että vuokralaisen taloudellinen tilanne oli heikko vuokrasopimusta allekirjoitettaessa, sillä hänellä oli lukuisia saatavia ulosotossa. Naisella ei ollut maksukykyä hoitaa erääntyneitä hoitomaksuja.

Oikeus tuomitsi naisen 40 päivän ehdolliseen vankeuteen petoksesta viime vuoden syyskuussa. Hän valitti tuomiosta hovioikeuteen, joka päätti torstaina, että asiassa ei myönnetä jatkokäsittelylupaa.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat