Oikeudessa kiisteltiin siitä, nostiko nainen koiraa turkista vai valjaista – Oikeus pui suojelu­koira­skandaali

Suojelukoirien kohtelua koskevan rikosepäilyn esitutkinnassa nainen myönsi nostaneensa koiraa turkista. Oikeudessa puolustus väitti nostamisen tapahtuneen valjaista.

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa käsiteltiin ensimmäistä suojelukoiraskandaalin rikosepäilyä. 49-vuotiasta naista (kesk.) epäillään koiransa kaltoinkohtelusta harjoitustilanteessa.

2.2. 11:55 | Päivitetty 2.2. 14:51

Suojelukoiraskandaalin ensimmäinen oikeudenkäynti käytiin torstaina Turussa. Syyttäjä hakee vuonna 1973 syntyneelle naiselle sakkorangaistusta eläinsuojelurikoksesta.

Naisen epäillään syyllistyneen eläinsuojelurikokseen lokakuussa vuonna 2020 Paimiossa järjestetyssä koulutustapahtumassa. Tilaisuus oli Saksanpaimenkoiraliiton alajärjestön järjestämä.

Naisen puolustus kiistää syytteen. Asianajaja Perttu Turku painotti, että naisen toiminnasta ei aiheutunut koiralle kipua eikä tuskaa.

Koiran nostamista turkista tai hihnasta nykäisyä ei voi pitää koiran pahoinpitelemisenä ja siten eläinsuojelurikoksena.

Lounais-Suomen poliisi käynnisti esitutkinnan Oikeutta eläimille ry:n tutkintapyynnön vuoksi toissa vuonna.

Itä-Uudenmaan poliisi käynnisti vastaavasti esitutkinnan Loviisassa kuvattujen videoiden pohjalta.

Salaa kuvatuissa videoissa näkyy, miten kouluttajat ja omistajat potkivat, lyövät ja kuristavat eläimiä.

Lue lisää: Sähköä kaulapantaan ja sikapiiskalla haaraväliin

Nyt syytteessä olevaa 49-vuotiasta naista epäillään rikoksesta tilanteessa, jossa hän ottaa koiraa kahdesti turkista ja nostaa eläimen ilmaan. Videolla näkyy, että samalla nainen siirtää eläintä taaksepäin.

Toisessa videon kohdassa nainen kiskoo eläintä hihnasta. Kyseinen koira oli kahdeksanvuotias belgianpaimenkoira malinois.

Nainen myönsi poliisikuulustelussa nostaneensa eläintä turkista ilmaan ja vetäneensä voimakkaasti hihnasta. Hän kiisti rikoksen, mutta myönsi toimineensa väärin.

Oikeudessa naisen puolustus kiisti turkista nostamisen. Puolustuksen mukaan nainen nosti koiraa pääasiassa rintavaljaista.

Puolutus ja syyttäjä olivat erimielisiä siitä, nostiko harrastaja koiraansa turkista vai valjaista.

Kun oikeus katsoi kyseistä videota, puolustus myös kiinnitti oikeuden huomiota siihen, että koira ei näyttänyt tilanteessa kärsivältä vaan päin vastoin eläin näytti olevan innoissaan.

Oikeudessa vastaaja kertoi, että koiraa ei sattunut videoiduissa harjoitustilanteissa vaan häntäänsä heiluttava koira oli erittäin halukas tekemään harjoitusta.

”Jos koiraa sattuisi, se menisi paniikkiin eikä haluaisi enää tehdä harjoitusta minun kanssani”, nainen kertoi.

Puolustus painotti oikeudelle, että nähdyt videot oli editoitu, joten harjoituksia ei nähty kokonaisuudessaan.

Nainen kertoi esitutkinnassa, että hän oli tutustumassa Paimion harjoittelukenttään ja häntä jännitti tilanne. Hän korosti, että toiminta ei ollut hänelle tavanomaista.

”Olin aika järkyttynyt tästä, ja olin yllättynyt, kun näin itseni videolla. Minuahan niissä piireissä kutsutaan kukkahatuksi”, epäilty sanoi poliisikuulustelussa.

Suojelukoiraharrastuksen hän kertoi aloittaneensa jo 2000-luvun alkupuolella.

Lounais-Suomen poliisi siirsi syyteharkintaan kuuden henkilön epäillyt rikokset joulukuussa 2021. Loviisan tapaukset ovat vielä syyteharkinnassa.

Vuonna 1973 syntyneen naisen syytettä käsitellään erikseen, sillä häntä epäillään teoista, jotka tapahtuivat Paimiossa yhden koulutuskerran aikana.

Viiden muun henkilön oikeudenkäynnit on tarkoitus pitää helmi- ja toukokuussa

Yksi epäillyistä oli valittu Puolassa järjestettyihin peltojäljen MM-kilpailuihin viime vuonna. Kennelliitto esti harrastajan osallistumisen sen jälkeen, kun liitolle esitettiin materiaalia, jonka mukaan harrastaja oli mukana viime vuonna julkisuuteen nousseissa suojelukoiravideoissa.

Lue lisää: MM-tason koiraohjaaja ulos joukkueesta – Koiralle annetaan videolla sähköshokkeja

Poliisi pyysi esitutkinnan aikana lausunnon videoista Ruokavirastolta.

”Videolla näkyvä koiran repiminen turkista aiheuttaa näkemykseni mukaan koiralle tarpeetonta kipua ja kärsimystä”, Ruokaviraston lausunnossa sanotaan.

Lausunnossa myös korostetaan, että kovakouraisuus ei ole tarpeen koulutuksessa.

”Nykytiedon mukaan koirien ja muiden eläinten kouluttamisessa ei ole tarpeen kohdella eläimiä kovakouraisesti halutun oppimistuloksen saavuttamiseksi. Näin ollen en näe näitä tekoja tarpeelliseksi koirien koulutuksessa”, ylitarkastaja Sari Salminen kirjoitti.

Puolustus nosti esiin sen, että ylitarkastaja ei ollut katsonut videoilta syytettyä koskevia kohtia. Ylitarkastaja kommentoi muilla videoilla näkyviä koiran turkista nostamisia.

Suomen Kennelliiton hallitus määräsi marraskuussa seuraamuksia 16 ihmiselle suojelukoirien väkivaltaisesta kohtelusta. Hallitus kertoi silloin, että se lähettää 13 ihmisen asian Kennelliiton eettisen lautakunnan käsiteltäväksi ja määrää heidät väliaikaiseen koe- ja kilpailukieltoon sekä toimintakieltoon luottamustehtävissä.

Lue lisää: 16:lle seuraamuksia suojelu­koirien väki­valtaisesta kohtelusta

Lue lisää: Koirien kidutus­­koulutta­minen ei lopu, ellei siihen puututa – Kennel­liiton selittely näyttää pahalta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat