Herätysliike opetti alakoululaisille synnistä kemiankokeiden siivellä

Alakoulut päästivät konservatiivisen herätysliikkeen tukeman tilaisuuden Kaupunki muistutti kouluja siitä, että opetukseen ei sovi tuoda ideologista toimintaa.

Kuvakaappaus Uusi Tie -lehden jutusta, joka käsittelee Luomislabraa.

3.2. 15:07 | Päivitetty 3.2. 15:36

Näin alakoululaisille opetettiin koulussa Jeesuksen sovitustyöstä. Kansanlähetyksen juniorityöntekijällä oli mukanaan kolme pulloa, jotka kuvasivat ihmistä, käärmettä ja Jeesusta. Ensimmäisessä pullossa oli kirkasta nestettä, sillä Jumala loi ihmisen hyväksi. Toisessa pullossa oli tummaa nestettä, sillä käärme kuvaa syntiä.

Kun ohjaaja kertoi pahan houkutuksista, hän kaatoi tummaa nestettä ihmispulloon, joka muuttui sameaksi.

Koska Jeesus tuli auttamaan ihmisiä, ohjaaja kaatoi lopuksi kirkkaasta Jeesus-pullosta nestettä ihmispulloon. Näin samea neste muuttui jälleen puhtaaksi.

Edellä kuvattu koe oli osa Turun seudun kouluissa kiertävää Luomislabra-tilaisuutta.

Kristillisen Uusi tie -lehden mukaan 14 Turun alueen alakoulua on jo avannut ovensa edellä kuvatulle Luomislabralle.

Varsinais-Suomen Kansanlähetyksen tuella tehty tunti järjestettiin Yleisradion mukaan ainakin neljässä turkulaiskoulussa viime vuonna.

Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys kuuluu viidenteen herätysliikkeeseen, joka vaikuttaa evankelisluterilaisen kirkon sisällä.

Kansanlähetys on konservatiivinen herätysliike, joka vastustaa naispappeutta ja suhtautuu kriittisesti sukupuolineutraaliin avioliittoon. Liikkeeseen liittyy vahvasti luomisoppi, jonka mukaan maailma syntyi Raamatun kertomuksen mukaan luomistapahtumassa.

Luomisoppi on ristiriidassa evoluutioteorian kanssa.

Perusopetuksesta vastaava palvelualuejohtaja Tommi Tuominen kertoo, että hän alkoi selvittää asiaa saamansa yhteydenoton perusteella.

Tuominen lähetti kouluille kyselyn, ja neljä koulua ilmoitti, että Luomislabra on vieraillut heidän koulullaan.

Osa vierailuista järjestettiin uskonnontunnin aikana, osa vapaaehtoistoimintana koulun jälkeen. Kouluissa ei oltu tietoisia Luomislabran taustoista.

”Koulujen vastausten perusteella yhteydenotto oli tullut paikallisilta seurakunnilta. Koulut tekevät yhteistyötä seurakuntien kanssa, ja tuttu kumppani oli markkinoinut tällaista yksittäistä tapahtumaa”, Tuominen kertoo.

Opetushallituksen ohjeistuksen mukaan uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä päättävät kunnat ja muut varhaiskasvatuksen järjestäjät itse. Opetushallituksen ohjeessa ei suositella eikä kielletä uskonnollisia tilaisuuksia.

Lasta ei voi kuitenkaan velvoittaa osallistumaan uskonnolliseen tilaisuuteen, jonka on järjestänyt hänelle vieras uskonnollinen yhdyskunta. Varsinkaan jos asiasta ei ole kysytty etukäteen lapsen huoltajilta.

Vastaavia Luomislabra-kerhoja on aiemmin järjestetty Mikaelinseurakunnassa Turussa.

Kouluissa järjestetyillä tunneilla on puhuttu tuntien ohjaajan mukaan luomisesta, evankeliumista ja Jumalan huolenpidosta. Tunneilla ollaan ”klassisen kristinuskon ydinasioiden äärellä”.

”Kunpa lasten mieleen jäisi, että aina voi pyytää Jeesukselta apua”, tuntien ohjaaja totesi Uusi tie -lehdessä.

Tuominen lähetti kouluille muistutusviestin perusopetuksen luonteesta.

”Perusopetus on neutraalia toimintaa, jossa toteutetaan opetussuunnitelmaa. Koulujen tulee pidättäytyä sellaisista toiminnoista, jotka sisältävät ideologiaa tai erityistä aatesuuntaa.”

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat