Mies kavalsi omaishoitajilta 10 000 euroa

Käräjäoikeus tuomitsi Kaarinan omaishoitoyhdistykseltä rahaa kavaltaneen ex-puheenjohtajan vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi yhdistyksen entisen puheenjohtajan vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

27.2. 14:15 | Päivitetty 27.2. 14:36

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut Kaarinan omaishoitoyhdistyksen entisen puheenjohtajan kavalluksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta, väärennyksestä ja rekisterimerkintärikoksesta vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

Oikeuden mukaan Kaarinan seudun omaishoitajat ja läheiset ry:n hallituksen puheenjohtaja siirsi itselleen yli 10 000 euroa yhdistyksen tililtä. Mies myös laiminlöi liiketapahtumien kirjaamista ja tilinpäätöksen laatimista.

Vuonna 1971 syntynyt mies toimi yhdistyksen puheenjohtajana vuodesta 2016 alkaen.

Kolme yhdistyksen jäsentä ryhtyi selvittelemään yhdistyksen asioita ja puheenjohtajan rahankäyttöä vuonna 2017, sillä seurauksella, että yhdistyksen hallitus erotti heidät yhdistyksestä.

Jäsenet veivät erottamiset käräjäoikeuteen, joka julisti erottamiset pätemättömiksi vuonna 2018.

Puheenjohtaja pyrki keskittämään vallan yhdistyksessä itselleen, joten hän toimitti Patentti- ja rekisterihallitukseen yhdistystä koskevan muutosilmoituksen tammikuussa 2018.

Muutoksen myötä yhdistyksen sääntöihin olisi tullut useita muutoksia muun muassa nimenkirjoitusoikeuteen, hallituksen päätösvaltaan sekä jäsenten eroamiseen.

Oikeuden mukaan puheenjohtaja syyllistyi rekisterimerkintärikokseen ilmoittaessaan Patentti- ja rekisterihallitukselle, että sääntömuutokset oli käsitelty yhdistyksen kokouksessa. Todellisuudessa puheenjohtaja lähetti muutosilmoituksen omin päin.

Kolme jäsentä vei sääntömuutoksen käräjäoikeuteen. Siellä puheenjohtaja esitteli yhdistyksen ja sen hallituksen kokouksista pöytäkirjoja. Niihin hän oli väärentänyt kahden hallituksen jäsenen allekirjoitukset, joten nyt oikeus tuomitsi hänet väärennyksestä.

Puheenjohtaja kiisti syyllistyneensä väitettyihin rikoksiin. Hän kertoi olleensa käsityksessä, että yhdistyksessä riittää yhdenkertainen kirjanpito eli kirjanpitoon riittää vain tiliotteet. Kavallussyytteen taustalla olevat tilisiirrot perustuivat puheenjohtajan tekemään työhön yhdistyksen hyväksi.

Kaarinassa perustettiin uusi yhdistys omaishoitajille nimeltään Kaarinan seudun omaishoitoyhdistys vuonna 2020. Perustamisen taustalla olivat vanhaan yhdistykseen liittyvät epäselvyydet.

Käräjäoikeus määräsi entisen puheenjohtajan maksamaan takaisin yhdistykselle yli 10 000 euroa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat