Salolaismies hautoi syötäväksi yli tuhat hedelmöitettyä ankan­munaa: Sai tuomion

Mies sai tuomion elintarvikerikkomuksesta, sillä Balut-munat eivät ole Suomessa elintarvikkeita. Tuomio sai lainvoiman maanantaina.

Ruokaviraston näkemyksen mukaan haudotut, niin sanotut Balut-munat eivät sovellu ihmisravinnoksi.

6.2. 18:31

Salolainen ankkafarmari on saanut tuomion elintarvikerikkomuksesta, sillä hän hautoi ja myi hedelmöitettyjä ankanmunia. Tuomion mukaan mies myi reilun kahden vuoden aikana yli tuhat niin sanottua Balut-munaa.

Ruokaviraston mukaan Balut-munilla tarkoitetaan hedelmöitettyjä ankan- tai kananmunia, joita haudotaan jopa kolmen viikon ajan. Kun munat otetaan tämän jälkeen pois hautomakoneesta, niiden sisällä on pitkälle kehittynyt elävä sikiö.

Ruokaviraston näkemyksen mukaan Balut-munat eivät sovellu ihmisravinnoksi eivätkä munat ole lainsäädännön mukaan elintarvikkeita.

Mies perusteli oikeudessa munien hautomista heikolla taloustilanteellaan. Hän kertoi hautoneensa munia yhdelle asiakkaalle yleensä kerran vuodessa asiakkaan juhlia varten.

Miehen mukaan munat oli käytetty aasialaiseen perinneruokaan.

Balut-munia syödään muun muassa Etelä-Kiinassa ja Indonesiassa. Muna keitetään ja pitkälle kehittynyt sikiö syödään valkuaisen kera.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi miehen noin tuhannen euron sakkorangaistukseen viime vuonna. Tämän lisäksi oikeus määräsi miehen maksamaan rikoshyödyn eli tuhat euroa valtiolle.

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen, joka päätti maanantaina, että jutulle ei myönnetä jatkokäsittelylupaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat