Meri on ollut poikkeuksellisen lämmin: Ahvenanmaalta huolestuttava havainto silakan tilasta

Silakan tilanne Suomessa huolestuttaa. Åbo Akademin tutkimuksessa havaittiin, että silakat voivat olla vähissä myös Ahvenamaalla.

Tutkijat ovat havainneet, että samalla kun silakasta on saatu huolestuttavia havaintoja, särkikalojen osuus kalakannasta on kasvanut hieman vuodesta 2011. Erityisesti särjen ja salakan. Se on tyypillinen seuraus rehevöitymisestä.

10.2. 15:40

Åbo Akademin tuoreesta raportista selviää, että silakan tila saattaa olla uhattuna myös Ahvenanmaalla. Husön biologisen tutkimusaseman koekalastuksessa, jossa keskityttiin kuhaan, havaittiin samalla silakan puuttuminen kokonaan kalasaalista.

”Emme laskeneet sen varaan, koska maakuntahallituksen muissa koekalastuksissa silakkaa on saatu. Se oli yllättävä tulos. Myöskään koekalastetut kuhat eivät olleet syöneet silakkaa”, Husön biologisen aseman amanuenssi Tony Cederberg kommentoi HS:lle.

Cederbergin mukaan asiaa täytyy tutkia enemmän.

”Tänä vuonna on tarkoitus jatkaa koekalastuksia, jotta saisimme paremman kuvan siitä, onko taustalla jokin ympäristösyy tai jotain muuta.”

Silakan puuttuminen voi johtua monesta syystä.

”Voi olla, että on ollut huono silakkavuosi. Täytyy muistaa myös, että tutkimusalue on sisäsaaristossa eli se ei ole tyypillistä silakka-aluetta, mutta alueella on ollut aiemmin silakkaa.”

Tutkijat ovat havainneet, että myös särkikalojen osuus kalakannasta on kasvanut hieman vuodesta 2011, erityisesti särjen ja salakan. Se on tyypillinen seuraus rehevöitymisestä.

HS uutisoi silakoiden kääpiöitymisestä helmikuun alussa. Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksella Nauvon Seilin saaressa tehdyissä tutkimuksissa silakoiden pienentymisen syiksi esitettiin muun muassa meriveden suolapitoisuuden laimentumista ja pintalämpötilan nousemista.

Lue lisää: Silakka on yhtäkkiä muuttunut Omega3-pommiksi – Tutkijatkaan eivät tiedä syytä

Husön tutkimusalueella suolapitoisuus ei ole muuttunut merkittävästi, mutta lämpötila on.

”Kolme viimeistä vuotta ovat olleet tosi lämpimiä. Viime kesäkuun viimeisenä päivänä mitattiin uusi veden lämpötilaennätys Husön aseman laiturilla, 27,26 astetta. Elokuussa tuli toinen lämpöaalto. Myös toissa vuonna oli pitkä lämpöaalto”, Cederberg huomauttaa.

Kuhan osalta tutkimuksessa havaittiin, että kuhien osuus Ahvenanmaan luoteisessa sisäsaaristossa on vähentynyt. Tilannetta verrattiin vuonna 2011 tehtyyn vastaavaan tutkimukseen.

”Sukukypsien kuhien osuus on puolittunut vuodesta 2011. Sukukypsiä kuhia tarvitaan riittävästi, jotta kanta voi hyvin”, kertoo tutkimuksen toteuttanut meribiologi Jonas Österlund Åbo Akademin tiedotteessa.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat