Turun Varissuolla sijaitseva As Oy Kraatarinkulma oli elokuussa 2022 tukalassa paikassa. Taloyhtiölle tarjottiin Turku Energian kahden vuoden määräaikaista sopimusta, jonka hinta on 21,9 senttiä kilowattitunnilta. Siirtohinta ja verot mukaan luettuna kustannuksia tulee kilowattituntia kohden 34 senttiä.
Aikaa vastaukselle oli viikko, jonka jälkeen hinta nousi entisestään. Pörssisähköön siirtyminen olisi ollut taloyhtiölle hankalaa ja tuolloin kallista.
Sähkön hinta on sittemmin tullut roimaa vauhtia alas. Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat hätyyttelevät jo kymmentä senttiä kilowattitunnilta.
Lue lisää: Määräaikaisten sopimusten hinta painuu – halvin kiinteähintainen sopimus alle 12 senttiä
Kraatarinkulma on yksi Turun Isännöintikeskuksen isännöimästä 250 taloyhtiöstä Turussa. Isännöintikeskus kilpailutti näiden yhtiöiden sähkösopimukset ja suurin osa tarttui Turku Energian kahden vuoden määräaikaiseen sopimukseen. Varissuon määräaikaisista sähkösopimuksista uutisoi aiemmin Turun Sanomat.
As Oy Kraatarinkulman hallituksen puheenjohtaja Karl Aspelin kertoo HS:lle, että päätös sopimuksen solmimiseen piti tehdä nopeasti. Se ei ollut helppoa, sillä entisen sopimuksen hinta siirtoineen ja veroineen oli 12 senttiä kilowattitunnilta. Syksyllä sähkön hinnan ennustaminen ei ollut kuitenkaan helppoa, ja taloyhtiö tarttui sopimukseen.
Uusi sopimus astui voimaan marraskuun alussa.
”Nyt olemme ihmetelleet, että menemmekö tosiaan sen koko kaksi vuotta samalla hinnalla, vaikka Turku Energia saa energian todella halvalla itselleen”, Aspelin pohtii.
Sähkön hinta sisältyy Kraatarinkulmassa vastikkeeseen ja laskun suuruus riippuu asunnon pinta-alasta. Uuden sähkösopimuksen myötä vastikkeita oli pakko korottaa.
”Pidettiin ylimääräinen yhtiökokous ja korotettiin vastikkeita oikein kunnolla, jotta saimme sähkön maksettua.”
”Monella vastikkeet nousivat paljon, erityisesti isoissa huoneistoissa.”
Aspelin kertoo, että asukkailta on satanut jonkin verran kritiikkiä asiasta. Hänen oman 63 neliöisen kaksion vastike nousi ”50–60 eurolla” kuukaudessa.
Taloyhtiön joulukuun sähkölasku oli 7 500 euroa. Aspelin muistelee, että vuotta aiemmin samaan aikaan lasku oli noin 2 400 euroa. Kraatarinkulmassa on yhteensä 75 huoneistoa.
Taloyhtiö ei ole ollut yhteydessä Turku Energiaan, mutta Aspelinin mukaan se voisi olla järkevää.
”Saataisiin joku realistinen hinta sieltä. Muiden taloyhtiöiden kanssa voitaisiin mennä isolla porukalla keskustelemaan.”
”Muut energiayhtiöt ovat luvanneet jo alentaa sopimusten hintoja”, Aspelin huomauttaa.
Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.