Kaupunki päätti myydä maitaan poliitikon tyttärille: ”En näe tässä suhmurointia”

Ilman julkista myyntiä hyväksytty ostotarjous 84 hehtaarin maa-alasta on herättänyt kysymyksiä ”tiskin alta” myymisestä. Mahdolliset ostajat ovat kokoomusvaltuutetun tyttäriä.

Kaarinan kaupunki päätti myydä 84 hehtaaria metsämaataan ilman julkista myyntimenettelyä.

21.2. 19:47

Kaarinan kaupunginhallitus päätti tammikuussa myydä kunnan eli veronmaksajien omistamaa metsää.

Kaupungissa asuvat sisarukset Linda Langh ja Laura Langh-Lagerlöf olivat tehneet ostotarjouksen 84 hehtaarin metsäalasta.

Sisarukset kuuluvat kaarinalaiseen Langhin sukuun, jonka Langh-yhtiöt ovat tulleet tunnetuksi muun muassa varustamotoiminnastaan. Suvulla on Kaarinassa jo entuudestaan metsää noin 350 hehtaarin verran.

Sisarusten metsästä tarjoama 560 000 euron hinta vaikutti kaupunginhallitusten jäsenten mukaan kelpo hinnalta, sillä kohteesta oli teetetty metsäarvio vuonna 2020. Tuolloisen arvion mukaan kohteen käypä arvo oli vain 330 174 euroa.

Kaupungin metsästään saama ostotarjous ylitti siis kolmen vuoden takaisen hinta-arvion liki 230 000 eurolla.

Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta (sit.) esitti kuitenkin kaupunginhallitukselle, että se hylkäisi saamansa ostotarjouksen. Hän perusteli hylkyesitystä kaupungin maanmyynnin periaatteella, jonka mukaan kohteen tulisi olla julkisessa myynnissä. Tuolloin kaikilla kiinnostuneilla olisi tasapuolinen mahdollisuus tehdä tarjous kohteesta.

Kaupunginhallitus hylkäsi Virran esityksen selvin äänin ja päätyi myymisen kannalle.

Soppa oli valmis.

Pari viikkoa myöhemmin asian sai vuorostaan eteensä Kaarinan kaupunginvaltuusto. Siellä kaupunginhallituksen siunaama metsäkauppa kuumensi tunteita.

Kaarinan kaupunginhallituksen suurin puolue on kokoomus, samoin kaupunginvaltuuston. Kaupunginhallitusta johtaa kansanedustaja Anne-Mari Virolainen (kok.).

Metsäalasta ostotarjouksen tehneet Langhin sisarukset puolestaan ovat kaarinalaisen kokoomusvaltuutettu Hans Langhin tyttäriä. Myös Laura Langh-Lagerlöf istui viime valtuustokaudella Kaarinan kaupunginvaltuutettuna kokoomuksen listoilla.

Kuumaksi kysymykseksi valtuustossa muodostui, vehkeilikö kokoomus päättäessään myydä ison maa-alueen ilman julkista myyntiä kokoomusta lähellä olevalle suvulle.

Ja myytiinkö metsäalue sittenkin tiskin alta alihintaan.

Kaupunginjohtaja Harri Virta sanoo esittäneensä Langhin sisarusten ostotarjouksen hylkäämistä sekä kaupungin maanmyyntiperiaatteiden että metsästä saatavan oikean hinnan vuoksi.

”Faktahan on, että puun hinta on noussut vuoden 2020 jälkeen ja tietysti myös metsä tuossa ajassa kasvaa.”

Virran mukaan metsän nykyhintaa ei lähdetty ostotarjouksen saamisen jälkeen arvioimaan uudelleen siksi, että jo pohjaesityksessä ajatuksena oli, että kohde päätyy julkiseen myyntiin kilpailutuksen kautta.

Virta sanoo, että huolimatta siitä, että kaupunginhallitus päätti hänen pohjaesityksensä vastaisesti, asiaan ei liity hänen näkemyksensä mukaan minkäänlaista puoluepoliittista suosimista.

”En näe tässä minkäänlaista kokoomussuhmurointia. Nyt vain sattuu ostaja olemaan kokoomuksesta. Kyllä Langhin suku on hyvä metsänomistaja ja siinä mielessä se metsä menisi hyvälle ostajalle.”

”Tämä oli ihan selkeä enemmistöpäätös, josta ei väännetty eikä kisattu. Ei tässä mitään epäselvää ole ainakaan minulla tiedossani.”

Kaupunginhallituksen myyntipäätös ei ole saanut vielä lainvoimaa. Siihen on tullut myös kaksi oikaisuvaatimusta, joissa kritisoidaan erityisesti sitä, että kohdetta ei myyty julkisella menettelyllä.

Harri Virran mukaan metsäkaupan käsittelyä pyritään jatkamaan seuraavassa kaupunginhallituksen kokouksessa 6. maaliskuuta. Sitä ennen Virran pitää päättää, onko pohjaesityksenä oikaisuvaatimusten hylkääminen ja kaupan hyväksyminen vai päinvastoin.

”Pyrimme saamaan tuoreen arvion metsän hinnasta. Jos se osoittaa, että saamamme ostotarjouksen hinta oli kuitenkin oikeanlainen, niin silloin asiassa ei ole mitään epäselvää ja päätös on oikea. Mutta jos hinnassa on iso kuilu, niin sitten harkitsen toisin.”

Langhin sisarusten alkuperäinen ostotarjous ehti raueta jo viime viikolla.

”Olen ymmärtänyt, että siitä voidaan ehkä kuitenkin neuvotella. Ei tässä varmaan nyt ihan jäniksen selässä olla.”

Kaarinan metsämyyntikiistoista kertoi aiemmin Kaarina-lehti.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat