Kaija Paunonen testamenttasi rahansa syöpä­tutkimukselle – Veljentytär tutki syöpää ja kuoli siihen

Syöpätutkija Johanna Tuomelan muistoksi perustettiin rahasto, jonka avulla tuetaan syöpätutkimusta. Hiljattain kuollut Tuomelan täti jätti rahastoon yli 200 000 euron testamenttilahjoituksen.

Johanna Tuomelan rahaston tuotolla ja pääomalla tuetaan Turun yliopistossa tehtävää syöpätutkimusta.

28.2. 15:40

Nuorena kuolleen syöpätutkijan muistoksi perustettu rahasto on saanut merkittävän rahalisäyksen. Tutkijan täti kuoli viime vuoden lopulla ja jätti testamenttilahjoituksen Turun yliopistosäätiölle.

Turun yliopiston dosentti ja syöpätutkija Johanna Tuomela kuoli rintasyöpään vain 47-vuotiaana keväällä 2020. Ystävät ja kollegat järjestivät keräyksen, josta saaduilla varoilla perustettiin Tuomelan nimeä kantava nimikkorahasto.

Rahaston tuotolla ja pääomalla tuetaan Turun yliopistossa tehtävää syöpätutkimusta. Rahasto on jakanut apurahan vuodesta 2021 lähtien.

Nyt rahasto on karttunut Tuomelan tädin Kaija Paunosen testamenttilahjoituksella, kertoo Turun yliopistosäätiö. Paunonen sairasti itse syöpää kahdesti. Hän kuoli viime marraskuussa. Testamenttilahjoitus on suuruudeltaan yli 200 000 euroa.

Paunonen oli Tuomelan isän sisko. Hänellä ei ollut omia lapsia, mutta sisarusten lapset olivat hänelle läheisiä.

”Kaija-täti muisti myös heitä kaikkia testamentissaan. Veljentyttären Johannan kanssa hänellä oli erityinen suhde”, yliopistosäätiön tiedotteessa kuvaillaan.

Paunosella todettiin rintasyöpä samoihin aikoihin, kun Tuomela aloitti syöpätutkijauraansa Turun yliopistossa.

”Kaija sairastui toiseen syöpään muutama vuosi sitten ja oman sairautensa ja hoitojen aikana hän joutui kokemaan sukulaisensa, nuoren menestyneen syöpätutkijan menehtymisen syöpäsairauteen”, säätiö kertoo.

Johanna Tuomelan rahastoa hoitaa Turun yliopistosäätiön hallitus. Rahasto kuuluu säätiön hallinnassa oleviin nimikkorahastoihin. Erilaisia nimikkorahastoja on yhteensä 90.

Kaija Paunosen testamenttilahjoitus on ensimmäinen Johanna Tuomelan rahastoon tehty lahjoitus sitten rahaston perustamisen.

Turun yliopistosäätiön varainhankinnasta vastaavan asiamiehen Pekka Kanerviston mukaan nimikkorahastoihin tulee harvoin tällaisia lisälahjoituksia. Hän muistaa ajan, jolloin rahasto alun perin perustettiin.

”Tuomelan kollegat pitivät hautajaisten yhteydessä ja hieman sen jälkeen muistokeräyksen, mikä tuotti noin 10 000 euroa. Lahjoituksia tuli kymmeniltä ihmisiltä ja kertalahjoitukset olivat muutamasta kympistä pariin sataan euroa”, Kanervisto kertoo.

Hänen mukaansa yli 200 000 euron lahjoituksen jälkeenkään rahasto ei vielä ole erityisen suuri, mutta merkittävä se kuitenkin on.

”Tuki menee usein nuorelle väitöskirjaa tekevälle tutkijalle, ja se voidaan yhdistää muihin apurahoihin. Johanna Tuomelan rahastossa erityistä on se, että hän kuoli alle viisikymppisenä, hänen kuolemansa kosketti monia ja hänet muistetaan vielä. Yliopistoelämässä tällaiseen rahastoon tulevalla lahjoituksella on suuri merkitys”, Kanervisto sanoo.

Tähän mennessä rahastosta on tuettu syöpätutkimusta noin 1 000 euron edestä. Jatkossa tukea voidaan antaa enemmän.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat