Otkes: Fiskön helikopteri­onnettomuuden syy varmistui

Onnettomuustutkintakeskuksen selvityksessä Fiskön onnettomuuden syyksi vahvistuu muun muassa laskeutumispaikan haasteellisuus.

28.2. 13:22

Finskön helikopterionnettomuuden syyksi on Onnettomuustutkintalautakunnan (Otkes) selvityksessä vahvistunut laskeutumispaikan haasteellisuus ja talviset sääolosuhteet.

Onnettomuus tapahtui Ahvenanmaan Brandön kunnassa sijaitsevassa Fiskön saaressa helmikuussa vuonna 2022.

Ambulanssihelikopteri oli menossa noutamaan jäisellä pihalla loukkaantunutta potilasta. Helikopteri laskeutui, lähti liukumaan ja osui venevajaan. Helikopteri vaurioitui onnettomuudessa pahoin ja yksi miehistön jäsen loukkaantui lievästi.

Onnettomuuden välittömänä syynä pidetään talvisia olosuhteita.

Otkesin tiedotteessa huomautetaan, että kuitenkin monet helikopterit ja erityisesti ambulanssi- ja pelastushelikopterit toimivat talvisissa olosuhteissa.

Selvityksestä käy ilmi, että esimerkiksi laskeutumispaikan olisi voinut valita paremmin. Nyt kopterilla pyrittiin laskeutumaan mahdollisimman lähelle potilaan asuntoa. Syynä oli se, ettei maakuljetusta ollut saatavilla.

Laskeutumispaikka oli kuitenkin vaativa. Paikka oli ahdas, liukas ja kalteva. Miehistö ei huomioinut kahta jälkimmäistä seikkaa riittävästi.

Selvityksen mukaan suunniteltu helikopterikenttä olisi ollut turvallisempi laskeutumispaikka. Potilaan asunnon piha-alueen ulkopuolella olisi ollut noin 250 metrin päässä paremmin laskeutumiseen soveltuva aukea pelto.

Kaltevuuden vuoksi kopterin jalaksista vain osa oli tukevasti hiekalla. Onnistuneen laskeutumisen ja moottorien tyhjäkäynnille asettamisen jälkeen kopteri lähti liukuun lähes välittömästi.

Jää oli tapahtumahetkellä märkää ja erityisen liukasta. Liuku ei ollut pysäytettävissä, joten kopteri liukui taaksepäin ja törmäsi vajaan.

Helikopterin laskutelineet ovat metalliset ja täten jäällä liukkaat. Otkes tutkinnan aikana kerrottiin, että ambulanssihelikopterin operaattori on päättänyt ottaa käyttöön liukuesteet kaikissa jalaksilla varustetuissa ambulanssihelikopterissa syksyn 2022 kuluessa.

Otkesin tiedotteessa kuvaillaan myös Ahvenanmaan pelastustoimen alueellista haasteellisuutta. Alue on jaettu kahteen operatiivisen johtamisen pelastusalueeseen.

”Tutkinnassa selvisi, että kahden eri pelastusalueen olemassaolo ja jakaantunut pelastustoimi voi johtaa tilanteisiin, joissa avuntarvitsija jää ilman lähimmän tarkoituksenmukaisimman pelastusyksikön apua”, sanoo tutkinnanjohtaja Janne Kotiranta tiedotteessa.

Tilanteen kohentamisen vuoksi Otkes suosittaa, että Ahvenanmaan maakuntahallitus ryhtyy toimiin, joilla varmistetaan hätäpaikannuksen ja 112- Suomi sovelluksen toiminta maakunnan alueella hätäpuheluiden yhteydessä. Toistaiseksi niin ei tapahdu. Paikannuksen nopealla onnistumisella luodaan parhaat mahdollisuudet auttaa hädässä olevia maakunnan asukkaita sekä siellä vierailevia, tiedotteessa sanotaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat