”Hienoin asia mitä pienenä tein, oli uima­hallissa käynti” – Köyhyys ahdistaa jo teini-ikäisiä

Turun yliopiston tutkijat toivovat nuorten kirjoitusten herättävän yhteiskunnallista keskustelua ja toimivan tutkimusaineistona.

Nuorten köyhyyskokemuksia kerättiin osana tutkimushanketta. Eräs vastaaja kertoi uimahallikäynneistä. Kuvituskuva.

2.3. 13:15

Jopa 15-vuotiaat nuoret kertovat kokevansa stressiä köyhyyden vuoksi. Asia kävi ilmi, kun Turun yliopiston sosiaalityön tutkijat pyysivät nuoria sanoittamaan köyhyyden kokemuksiaan.

Tutkijat keräsivät 15–21-vuotiaiden nuorten kirjoituksia köyhyydestä viime vuoden lopulla. 84 nuorta avasi näkemyksiään.

”Huomaan olevani nykyisin köyhä, kun ei ole enää rahaa mennä kaverin kanssa kahville tai mäkkiin.”

”En saa tarvitsemiani vaatteita kuten sukkia, alushousuja, varsinkaan rintaliivejä, ne on äly kalliita. Ei ole rahaa kasvojen puhdistusaineisiin. Shampoo ja hoitoainepullot aina puoliks vettä.”

”Minulla on jäänyt paljon paitsi, koska ei ole ollut varaa. Emme ikinä matkustaneet, ei ollut perhepäiviä tai mitään tekemistä kotona. Hienoin asia mitä pienenä tein, oli uimahallissa käynti. Kotona pelattiin hyvin usein korttipelejä ajan kuluksi.”

Kirjoittajien mediaani-ikä oli 17 vuotta. Heistä 77 prosenttia oli naisia, 13 prosenttia miehiä ja vajaat neljä prosenttia edusti muuta sukupuolta. Osa asui maalla ja osa kaupungissa.

Kokemuksia kerättiin osana Nuorten arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -hanketta. Tutkijoilla oli kirjoituskeruulle kaksi toivetta. Kirjoitusten toivotaan herättävän yhteiskunnallista keskustelua ja toimivan tutkimusaineistona.

Nuorten vastaukset yllättivät tutkijat.

”Kirjoitusten sisällöissä yllätti se, kuinka paljon nuoret sukupuolesta riippumatta kirjoittivat kykenemättömyydestään kuluttaa samalla tavoin kuin heidän vertaisensa. Energian hinta ja inflaatio kuuluivat valtaosassa tekstejä”, kertoo Turun yliopiston sosiaalityön erikoistutkija Anna-Maria Isola tiedotteessa.

Tutkijat korostavat, että jokainen kirjoitus, lyhytkin, on merkittävä apu tutkittaessa nuorten kokemaa köyhyyttä.

”Yllätykseksemme kirjoittajakuntaan kuului useita nuoria eli noin 15-vuotiaita kirjoittajia. Olimme onnellisia myös lyhyistä kirjoituksista, joita oli paljon, koska niistä näkyi, ettei kirjoittaminen välttämättä ollut helppoa nuorelle”, Isola kertoo yliopiston tiedotteessa.

Tutkijat arvelevat tavoittaneensa sellaisia nuoria, joiden ääni jää yhteiskunnassa kuulumattomiin

Tutkimushankkeen työ jatkuu keväällä nuorten teemahaastatteluilla.

Kursivoidut tekstit ovat lainauksia nuorten kirjoituksista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat