Mannerheiminpuiston murhasta elinkautiseen tuomittu mies pahoinpiteli toisen vangin Turun vankilassa Saramäessä syksyllä 2020.
Turun hovioikeus korotti maanantaina miehen tuomiota pahoinpitelystä reilulla kuukaudella viiteen kuukauteen ja 15 vuorokauteen.
Pahoinpitely tapahtui vankiosastolla sen jälkeen, kun mies oli yrittänyt saada toisen vangin selliinsä. Uhrin mukaan tuomittu oli ilmoittanut hänelle, että uhri on orja ja hän on päällikkö.
Kare Damien Tähtinen oli kiusannut uhria jo useiden päivien ajan. Kun uhri nosti kiusaamisen esille, Tähtinen oli pyytänyt häntä selliinsä.
Kun uhri kieltäytyi, Tähtinen kävi tämän päälle.
Pahoinpitely tallentui osittain valvontakameraan. Oikeuden mukaan valvontakameran kuvassa näkyi, kun pahoinpitelijän käsi liikkui lyöntiä muistuttavassa liikkeessä noin 12 kertaa. Väkivalta päättyi hetkeksi. kun kaksi henkilöä puuttuu tilanteeseen.
Uhri pyrki pääsemään tilanteesta, mutta pahoinpitelijä pääsi vapaaksi ja ehti lyödä miestä vielä ainakin neljä kertaa.
Tilanne päättyy, kun vartija ehtii paikalle.
Vuonna 1988 syntynyt Tähtinen tuomittiin elinkautiseen vankeuteen vuonna 2009 tapahtuneesta murhasta.
Tähtinen (entiseltä nimeltään Ramos Juhani Hämäläinen) puukotti miehen kuoliaaksi Turun Mannerheiminpuistossa.
Vuonna 1955 syntynyt mies valikoitui uhriksi sattumalta. Henkirikoksen taustalla oli parisuhderiita. Tähtinen puukotti itselleen tuntematonta miestä yli 80 kertaa.
Ohikulkija löysi uhrin kuolleena.
Henkirikos selvisi vasta vuosia myöhemmin, ja Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Tähtisen murhasta vuonna 2017.
Seuraavana vuonna Tähtinen tuomittiin tapon yrityksestä ja pahoinpitelystä. Näihin rikoksiin mies syyllistyi vuonna 2016 muutama kuukausi ennen, kun poliisi otti hänet kiinni Mannerheiminpuiston henkirikoksesta epäiltynä.
Tähtinen tunkeutui velkaa periessään tuntemansa miehen kotiin. Hän pahoinpiteli miehen golfmailalla sairaalakuntoon.
Möys Varsinais-Suomen käräjäoikeus oli tuominnut Tähtisen vankilassa tapahtuneesta pahoinpitelystä viime vuonna. Rangaistuksen koventamisperusteena oli teon rasistinen motiivi. Uhri oli ulkomaalaistaustainen. Tähtinen ei suostunut puhumaan esitutkinnan eikä oikeuskäsittelyn aikana. Hän kuitenkin kirjoitti lausunnon, jonka mukaan hän piti tekoaan muun muassa ”viherpoliittisena vieraslajitorjuntana”.