Rannikkolaivaston epäilty simputus on tiettävästi kohdistunut ainakin sotilaspoliiseiksi koulutettaviin varusmiehiin, joita on määrätty muun muassa kantamaan pitkiä aikoja tavaroita paikasta toiseen ilman järkevää syytä.
HS:n saamien tietojen mukaan Rannikkolaivaston kahdeksannen huoltolaivueen tukikomppaniassa on viime vuoden aikana rangaistu varusmiespalveluksen suorittajia tavoilla, joita osa heistä on pitänyt simputuksena.
Lue lisää: Merivoimissa kaksi erillistä simputusepäilyä: Molemmissa kymmeniä uhreja
Valtaosa tukikomppanian varusmiehistä on sotilaspoliiseja.
Kaksi varusmiestä kertoo HS:lle tukikomppanian rankaisumenetelmistä. Heidän mukaansa niistä vastasi lähinnä yksi henkilö. Toisen varusmiehen mukaan henkilön toiminta oli yleisesti tukikomppanian henkilökunnan tiedossa.
HS ei tiedä, kohdistuuko esitutkinta varusmiesten HS:lle kertomiin tapauksiin vai joihinkin muihin tilanteisiin.
Eräs tuolloinen varusmiesjohtaja muistelee, että rankimmassa hänen kokemassaan rangaistuksessa varusmiehet joutuivat kantamaan telttoja, kamiinoita, telamiinoja ja muuta kalustoa edestakaisin pitkän ajan.
”En muista tarkkaan, mutta se kesti ehkä kolme tai neljä tuntia. Se oli fyysisesti aika helvetin rankkaa. Se tuntui turhalta, kun sille ei ollut mitään koulutuksellista syytä.”
Rangaistus tuli hänen mukaansa siitä, että jotkut eivät olleet tiettynä aikana tietyssä paikassa.
””Varusmiespalveluksessa saa olla rankkaa, mutta siihen pitää olla jokin peruste.”
Saman varusmiesjohtajan mukaan varusmiehiä rangaistiin muillakin liikuntarangaistuksilla.
”Luulen, että tällaisia tapauksia on varmaan ollut ennenkin, mutta nykyisin niihin puututaan herkemmin kuin aikaisemmin. Varusmiespalveluksessa saa olla rankkaa, mutta siihen pitää olla jokin peruste.”
Varusmiesjohtajaa ei ole kuultu esitutkinnassa asianomistajan eli uhrin asemassa. Hän ei omien sanojensa mukaan kokenut tilanteita niin vakaviksi, että pitäisi itseään rikoksen uhrina.
Varusmiesjohtaja ei halua kertoa tapahtumista omalla nimellään, jotta ei joutuisi osapuoleksi asian käsittelyssä. Hän sanoo, ettei hänellä itsellään jäänyt perusteettomista liikuntarangaistuksista huolimatta mitään hampaankoloon.
Toisen yhä varusmiespalvelustaan suorittavan henkilön mukaan joukko upseerikokelaita ja alikersantteja herätettiin yllättäen yöllä ja määrättiin kantamaan hiekkasäkkejä rankaisumielessä.
Varusmiehiä on hänen mukaansa myös juoksutettu taisteluvarustuksessa tavalla, jonka ainakin osa heistä on kokenut simputuksena.
Varusmies kertoo todistaneensa tapahtumapaikalla, kun Rannikkolaivaston komentaja saapui viime vuoden loppupuolella illalla tupiin keskustelemaan varusmiesten kanssa tapahtumista. Paikalla ei ollut tukikomppanian omaa henkilökuntaa.
Komentaja kertoi tuolloin varusmiehille, että epäasiallisesta käyttäytymisestä syytetty henkilö on siirretty toisiin tehtäviin.
””Simputus ei missään muodossa kuulu Rannikkolaivaston toimintakulttuuriin.”
Onko tukikomppaniassa käytetty erilaisia liikuntatehtäviä kyseenalaisella tavalla rangaistuksena, Rannikkolaivaston komentaja Patrik Lillqvist?
”Siltä vaikuttaa, ja sen takia tästä aloitettiin esitutkinta. Odotan esitutkinnan tulosta.”
Lillqvistin mukaan ”kaikkiin tarvittaviin toimiin” on ryhdytty turvallisen palveluksen takaamiseksi.
”Tämä on poikkeustapaus laivaston varusmieskoulutuksessa. Puhalsin pelin poikki heti kun asia tuli tietooni, ja toimenpiteisiin ryhdyttiin välittömästi.”
Lillqvist sanoo, että Rannikkolaivastossa on turvallista palvella ja siellä vallitsee simputuksen ja epäasiallisen kohtelun suhteen nollatoleranssi.
”Simputus ei missään muodossa kuulu Rannikkolaivaston toimintakulttuuriin. Meillä on hyviä vastuullisia tehtäviä varusmiehille, ja palvelustyytyväisyys on hyvä.”
HS kertoi keskiviikkona, että joidenkin kymmenien varusmiesten epäillään joutuneen simputuksen uhriksi viime vuoden aikana Puolustusvoimien Rannikkolaivastossa.
Pääesikunnan oikeudellinen osasto tutkii tapausta epäiltynä esimiesaseman väärinkäyttämisenä. Se ei kuitenkaan kerro tutkinnan keskeneräisyyden vuoksi, millaisen simputuksen kohteeksi varusmiehet ovat mahdollisesti joutuneet.
HS:n tietojen mukaan osa tukipataljoonan varusmiehistä joutui viime vuonna poikkeuksellisten rankaisutoimien kohteeksi. Ainakin osa heistä piti niitä simputuksena ja ilmoitti epäasiallisesta kohtelusta varusmiespalveluksen loppukyselyssä.
Kun asia tuli kyselyn jälkeen ilmi, Rannikkolaivaston komentaja teki epäasiallisesta käyttäytymisestä tutkintapyynnön, joka johti esitutkintaan.
””On äärimmäisen hyvä asia, että siitä ilmoitetaan, kun kohdataan epäasiallista käyttäytymistä.”
Rannikkolaivaston rikosepäily on jo toinen epäilty simputustapaus lyhyen ajan kuluessa Merivoimissa. Molemmat esitutkinnat koskevat viime vuoden tapahtumia.
Rannikkolaivaston ohella epäiltyä simputusta tutkitaan myös Rannikkoprikaatin osalta. Sielläkin simputuksen kohteeksi epäillään joutuneen joitain kymmeniä varusmiehiä.
Merivoimat ei kommentoi tuoreita simputusepäilyjä, koska keskeneräisistä esitutkinnoista saa tiedottaa vain rikosepäilyjen tutkinnanjohtaja.
Merivoimien viestintäpäällikkö Annele Apajakari kertoo, että simputukselle on nollatoleranssi eikä toimintaa hyväksytä.
”On äärimmäisen hyvä asia, että siitä ilmoitetaan, kun kohdataan epäasiallista käyttäytymistä. On myös äärimmäisen hyvä, että joukko-osaston komentaja on toiminut ripeästi asiassa ja tehnyt tutkintapyynnön siitä tiedon saatuaan.”