Lähihoitaja otti näytteitä samalla neulalla – Noin 50 ihmistä on voinut altistua

Turun Paltan alueen kotihoidossa on tapahtunut neulavirhe.

Kotihoidon työntekijä käytti samaa neulaa ottaessaan verensokerinäytteitä Turussa. Kuvituskuva.

14.3. 14:14 | Päivitetty 14.3. 14:57

NOIN 50 turkulaista kotihoidon asiakasta on saattanut altistua veriteitse tarttuville taudeille, Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) tiedottaa.

Omavalvonnassa on havaittu neulavirhe kotihoidossa Turun Paltan alueella. Kotihoidossa työskennellyt lähihoitaja on ottanut viimeisen vuoden ajan verensokerinäytteitä virheellisesti samalla neulalla.

”Potilaskohtaista monikäyttöistä neulaa on käytetty eri potilaiden välillä. Neulaa ei ole vaihdettu eri potilaiden välillä”, hallintoylilääkäri Jutta Peltoniemi kertoo HS:lle.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, miksi hoitaja on toiminut virheellisesti.

”Tämä on ammatillista perusosaamista. Selvitämme, mistä tämä virheellinen tapa johtuu. Kun lävistetään ihoa eli mennään verenkiertoon, niin tietenkin käytetään potilaskohtaisia neuloja”, Peltoniemi kuvailee perusohjeistusta ja pitää virhettä vakavana.

Varha käy läpi kaikki virheellisesti mitanneen hoitajan asiakkaat viimeisen vuoden ajalta. Altistuneita kartoitetaan myös muilta kuin Paltan kotihoitoalueilta.

”Suhtaudumme tilanteeseen erittäin vakavasti. Tulemme olemaan kaikkiin neulavirheelle altistuneisiin asiakkaisiin yhteydessä henkilökohtaisesti tämän viikon aikana. Tarkistamme verensokerinäytteen ottamiseen liittyvät ohjeistukset kaikilla Varhan kotihoitoalueilla välittömästi”, tulosaluejohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen kommentoi Varhan tiedotteessa.

Sormenpäästä tehtävässä verensokerimittauksessa on vain pieni riski saada veriteitse tarttuva tauti.

”Verensokerimittauksessa verimäärä, joka jää neulaan on pieni ja veri ehtii kuivua asiakkaiden välillä. Olemme tehneet riskiarvion kotihoidon asiakkaista ja heillä on hyvin vähän veriteitse tarttuvia tauteja. Se pienentää riskiä selvästi”, Peltoniemi sanoo.

Yleisimmät veriteitse tarttuvat taudit ovat b- ja c-hepatiitti sekä hiv.

Neulavirheelle altistuneille tarjotaan mahdollisuutta ottaa verinäyte ja jäädä puolen vuoden mittaiseen seurantaan. Lisäksi altistuneita ohjeistetaan asiasta.

Juttu päivitetty kauttaaltaan 14.3.2023 klo 14.44.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat