Torin uusista aikataulu­näytöistä puuttuvat piuhat – Matkustajat joutuvat katselemaan Fölin logoa

Kauppatorin aikataulunäytöt ovat paikallaan, mutta niissä ei näy aikataulutietoja.

Turun kauppatorin aikataulunäytöissä ei näy aikatauluja.

16.3. 14:29 | Päivitetty 16.3. 15:24

Bussiliikenne palasi Turun kauppatorin ympärille vuoden 2022 lokakuun loppupuolella.

Bussit poistuivat väliaikaispysäkeille ympäri keskustaa syksyllä 2018 toriparkin rakennustöiden ja kauppatorin uudistamisen takia. Toriremontin budjetti ja aikataulu venyivät, ja koko keskusta oli monta vuotta kaaoksessa.

Uudella uljaalla torilla ei ole kuitenkaan muista kaupungeista tuttuja pysäkkikohtaisia aikataulunäyttöjä, joista voisi seurata pysäkille saapuvien bussien aikatauluja reaaliajassa. Tai näytöt kyllä löytyvät pysäkeiltä, mutta aikataulutietojen sijaan niissä on loistanut kuukausien ajan ainoastaan Turun seudun joukkoliikenteen eli Fölin logo.

Lisäksi kauppatorin neljässä kulmassa komeilevat pylonit on päällystetty mainoslakanoilla, joissa ilmoitetaan niihin tulevan mainosten ja kaupungin infonäyttöjen lisäksi Fölin aikataulunäyttöjä.

Myös torin kulmista löytyvien pylonien viimeistely on kesken.

Fölin kehittämispäällikkö Topias Pihlava kertoo, että pysäkkien aikataulunäyttöihin rakennetaan tällä hetkellä verkkoyhteyksiä. Pylonien viimeistelyurakkaa ei ole vielä aloitettu.

Pysäkkien aikataulunäytöt asennettiin alkuvuodesta.

”Sen jälkeen jäimme odottamaan verkkoyhteyksien valmistumista. Sinne pitää vetää verkkojohdot ja rakentaa yhteydet. Se työ on nyt käynnissä”, Pihlava kuvailee.

Turkulaiset ovat siis saaneet jo kahden ja puolen kuukauden ajan ihailla aikataulunäyttöjä, joissa ei näytetä aikatauluja. Uudet pysäkit ovat olleet torilla ilman reaaliaikaisia aikataulutietoja yhteensä yli neljän kuukauden ajan.

Pihlava toivoo, että yhteydet saadaan kuntoon maaliskuun aikana tai huhtikuun alkupuolella.

Minkä takia näytöt laitettiin paikalleen, mutta piuhoja ei vedetty samalla?

”Se asennustyö kannatti tehdä, että saimme sen valmiiksi. Kauppatorin valmistuminen syksyllä oli aika nopea rutistus, eikä ollut mahdollista tehdä kaikkea loppuun.”

Tori oli kuitenkin remontissa monta vuotta ja bussit palasivat sinne jo lokakuussa, miksei tähän valmistauduttu aiemmin?

”Näytöt rakennetaan tyypillisesti vasta viimeisessä vaiheessa. Tori rakennettiin ensin, sitten kadut ja viimeisenä nämä. Itse asiassa osalla pysäkeistä ei ole vieläkään tolppia [joihin kiinnitetään muun muassa aikataulunäytöt] toimitusvaikeuksien vuoksi.”

Pylonien viimeistelyurakka käynnistyy Pihlavan käsityksen mukaan kevään aikana. Kestää siis vielä aikansa ennen kuin Fölin aikataulunäytöt loistavat torilla.

Pihlava kehottaa matkustajia käyttämään aikataulujen tarkistamiseen Fölin omaa reittiopasta.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat