Suomessa asuva perhe jäi ilman äitiys­pakkausta – Hätähuuto aktivoi auttajat

Jos edellytyksiä äitiyspakkauksen saamiselle ei ole, voi äitiyspakkauksen kerätä vapaaehtoisvoimin. Näin toimi Mannerheimin lasten­suojeluliitto Uudessa­kaupungissa ja sai nopeasti kokoon äitiys­pakkauksen.

Mannerheimin lastensuojeluliitto keräsi äitiyspakkauksen vapaa­ehtois­voimin Uudenkaupungin sosiaalitoimen pyynnöstä. Kuvan äitiyspakkaus on vuoden 2021 mallia.

17.3. 15:43 | Päivitetty 17.3. 15:52

Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) Uudenkaupungin paikallisyhdistys sai Uudenkaupungin sosiaalitoimelta poikkeuksellisen pyynnön alkuviikosta. Sosiaalitoimi pyysi yhdistystä keräämään äitiys­pakkauksesta perheelle, joka ei voi saada sitä virallista reittiä.

Paikallisyhdistys julkaisi keräyspyynnön Uudenkaupungin puskaradiossa maanantaina.

”Tämä oli ensimmäinen kerta, kun me lähdimme mukaan keräystoimintaan. Meillä ei yleensä ole resursseja eikä tiloja tällaiseen”, MLL:n vapaaehtoinen Merja Mänty kertoo.

Mänty ja Vakka-Suomen alueen perheohjaaja Anne-Maija Heilä alkoivat nopeasti selvittää tämän vuoden äitiys­pakkauksen sisältöä ja listasivat tarvittavat tuotteet verkkoon.

”Lahjoittajat pääsivät linkistä helposti katsomaan kaikki tarvikkeet ja merkitsemään tuotteen, jonka pystyisi lahjoittamaan”, Mänty selvittää.

Mänty ja Heilä toimivat ripeästi: muutamassa vuorokaudessa laatikko oli täyttynyt tarvituista vaatteista ja vauva­tarvikkeista. Keräys poiki myös muita lahjoituksia kuten lastenrattaat ja vaippoja.

”Aloitimme keräyksen maanantaina, ja jo saman viikon keskiviikko­iltapäivänä suljin -linkin. Kaikki tuotteet oli kasassa”, Mänty iloitsee.

Hän lisää, että jo käydessään keskiviikko­aamuna kurkkaamassa lahjoituksia, tilanne näytti hyvältä.

Mannerheimin lastensuojeluliitto ei tiedä pakkauksen saajaa. Myös lahjoittajat ovat auttaneet anonyymisti.

Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen kertoo, että on hyvin harvinaista, että äitiysavustus jää hakematta ja saamatta suomalaiselta odottajalta, joka asuu vakinaisesti Suomessa.

”Tilanteet, joissa äitiysavustusta ei voida myöntää ovat yleensä sellaisia, jossa asiakas on vasta muuttanut Suomeen eikä hänen vielä voida katsoa asuvan Suomessa vakinaisesti. Suomeen muutto voi olla tapahtunut niin lähellä laskettua aikaa tai sen jälkeen, että etuutta ei ole voitu hakea hakuajan puitteissa”, Aholainen selvittää asiaa yleisellä tasolla.

”Esimerkiksi osa ukrainalaisista voi olla tällaisessa tilanteessa”, hän lisää.

Suomessa äitiyspakkauksen voi saada, kun raskaus on kestänyt noin viisi kuukautta. Äitiyspakkauksen saamiselle on muitakin edellytyksiä: odottavan äidin tulee olla käynyt terveys­tarkastuksessa lääkärissä tai neuvolassa ennen neljännen raskaus­­kuukauden päättymistä. Lisäksi äiti tarvitsee raskaus­­todistuksen äitiys­avustus­­hakemukseen.

Äitiysavustus, johon äitiyspakkaus lukeutuu, voidaan myöntää vakinaisesti Suomessa asuville ja maassa työskenteleville, jotka kuuluvat sosiaaliturvan piiriin.

Suomessa äitiyspakkauksen voi saada, kun raskaus on kestänyt noin viisi kuukautta. Odottava äiti tarvitsee lisäksi raskaus­todistuksen lääkäriltä tai äitiys­neuvolasta. Kuvassa vuoden 2021 äitiyspakkauksen sisältö.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat