Erikoislääkäri paljasti potilastietoja harrasteporukan viestiryhmässä

Lääkäri tuomittiin virkasalaisuuden rikkomisesta. Hän oli paljastanut potilastietoja viestiryhmässä.

Erikoislääkäri kirjoitti Whatsapp-ryhmään salassa pidettäviä potilastietoja.

Turkulainen erikoislääkäri jakoi salassa pidettäviä potilastietoja Whatsapp-viestisovelluksessa toimivaan harrasteryhmään. Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1984 syntyneen naisen virkasalaisuuden rikkomisesta sakkorangaistukseen marraskuussa. Turun hovioikeus päätti keskiviikkona, ettei se myönnä jutulle jatkokäsittelylupaa.

Salassa pidettävien potilastietojen jakaminen tapahtui alkuvuonna 2020. Erikoislääkäri oli mukana Whatsapp-ryhmässä, jossa oli yhteensä noin 40 jäsentä. Harrasteryhmässä keskusteltiin ryhmän jäsenestä ja tämän terveydentilasta. Eräässä viestissä väitettiin, että ryhmän jäsen on kriittisessä tilassa.

Tässä vaiheessa erikoislääkäri osallistui keskusteluun. Hän myös ilmoitti, ettei hän voi kertoa asiasta enempää vaitiolovelvollisuuden vuoksi.

Lääkäri myönsi myöhemmin, että hän oli syyllistynyt tuottamukselliseen virkasalaisuuden rikkomiseen, eli hän toimi huolimattomuuttaan. Motiivikseen hän kertoi ryhmän muiden jäsenten huolen hälventämisen. Hän oli halunnut lieventää edellisen viestin vakavaa informaatiota, sillä kyseessä olevan ryhmän jäsenen ystävät olivat olleet hyvin huolissaan.

Syyttäjä haki erikoislääkärille tuomiota virkasalaisuuden rikkomisen lisäksi myös yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Tämä rikoksen syyteoikeus kuitenkin ehti vanhentua, joten syyttäjä perui rangaistusvaatimuksensa.

Käräjäoikeuden mukaan erikoislääkäri ei kirjoittanut terveystietoja Whatsapp-ryhmään huolimattomuuttaan vaan kirjoittaminen tapahtui täysin tietoisesti ja siten tahallisesti. Se, että ryhmässä oli jo aiemmin kirjoitettu henkilön terveystiedoista, ei poistanut lääkärin vaitiolovelvollisuutta. Erikoislääkärin motiivi, eli ryhmän jäsenten rauhoittelu, ei myöskään poistanut vaitiolovelvollisuutta.

Oikeus määräsi erikoislääkärille 40 päiväsakon rangaistuksen. Lääkärin tuloilla sakon määräksi tuli 3 600 euroa.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat