Tässä ovat Turun suosituimmat lukiot

Lukiokoulutuksen suosio kasvoi Turussa. HS Turku listasi tämän kevään yhteishaun suosituimmat lukiot.

Lukiokoulutus kiinnostaa yhä enemmän nuoria. Turussa suosituimpien hakukohteiden kärjissä olivat Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio ja Luostarivuoren lukio.

| Päivitetty

Turun kaupungin toisen asteen oppilaitokset nostivat suosiotaan nuorten keskuudessa kevään yhteishaussa. Turun kaupungin päivälukioihin haki ensisijaisena toiveenaan 1 440 nuorta. Turun ammatti-instituuttiin hakijamäärä oli 1 288.

”Lukiokoulutuksen kiinnostus nuorten keskuudessa kasvoi Turussa. Tänä vuonna ensisijaisia hakijoita oli lähes 90 enemmän kuin viime vuonna”, lukio­koulutuksen palvelu­alue­johtaja Jussi Paavola kertoo.

Suomenkielisten päivälukioiden suosituimmaksi nousi Turun suomalaisen yhteiskoulun (TSYK) lukio, johon haki ensisijaisesti 363 hakijaa. Kärjen tuntumassa olivat Luostarivuoren lukio sekä viime vuoden ykkönen, Kerttulin lukio.

Erityislinjoista suosituin oli Turun suomalaisen yhteiskoulun luonnon­tiede­linja 139 ensi­sijaisella hakijalla. Myös Kerttulin lukion urheilu- ja ICT-linjat houkuttelivat nuoria.

”Kerttulin urheilulinja ja Turun suomalaisen yhteiskoulun luonnontiedelinja vetävät hyvin vuodesta toiseen”, Paavola iloitsee.

Turun suomalaisen yhteiskoulun rehtori Juha-Markus Koistisen mukaan lukio on vetovoimainen koulu, joka on tunnettu laadukkaasta opetuksestaan.

”Teemme hyvää perustyötä. Kouluun tullaan hyvillä arvosanoilla ja koulusta valmistutaan hyvillä arvosanoilla.”

Koulu on rehtorin mukaan haetuimpien listalla myös siksi, että sillä on tarjonnassa kaksi erityislinjaa.

”Usein nuoret varmistelevat pääsyä sillä, että he hakevat ensisijaisesti erityislinjalle ja jos eivät sinne pääse, toden­näköisesti pääsevät yleislinjalle.”

Turun kaupungin lukioiden sisään­pääsy­rajat valmistuvat yhteishaun tuloksien valmistuessa kesäkuussa.

Paavola muistuttaa, että hakija­määrä­listaukset ovat siitä hankalia tilastoja, että ne elävät.

”Oma päätelmäni on, että hakijat ennakoivat sitä, että halutun lukion keski­arvo­raja nousee eivätkä hae edellisen vuoden kärjessä olleeseen kouluun”, Paavola muistuttaa.

Lukiokoulutuksen houkuttelevuus on Paavolan mukaan hieno asia, mutta tärkeintä on kuitenkin se, että nuori löytää itselleen merkityksellisen jatko-opintopaikan.

”Se, että nuori hakeutuu kouluun tai alalle, joka oikeasti kiinnostaa häntä, korreloi sen kanssa, miten hän jaksaa, pärjää ja selviää koulusta”, Paavola toteaa.

Ammatillisen koulutuksen palvelu­alue­johtaja Hannu Immonen kertoo olevansa erityisen iloinen työ­­voima­valtaisten alojen suosiosta: kevään suosituimpia hakukohteita olivat ensisijaisten hakijoiden kokonais­määrällä mitattuna sähkö- ja automaatio­ala, sosiaali- ja terveysala sekä liiketoiminta.

Aloituspaikkojen määrään suhteutettuna eniten hakijoita oli turvallisuusalalle. Myös media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoon sekä hius- ja kauneuden­hoito­alan perustutkintoon oli liki kaksinkertainen määrä hakijoita suhteessa aloitus­paikka­määriin.

Oikaisu 24.3.2023 kello 18.18: Korjattu Luostarivuoren lukio Luostarivuoren Lyseon lukioksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat