13-vuotias oppilas joutui käyttämään metsää vessana ja kalsareita pyyhkimiseen – Opettajalle sakot ”kasvatus­keinosta”

Lapsi joutui käyttämään alushousuja ulosteen pyyhkimiseen. ”Metsävaihtoehdon” antanut erityisluokan opettaja sai sakkotuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeuden mukaan vessatapoja ei opeteta kieltämällä koulun vessan käyttöä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi opettajan sakkorangaistukseen.

| Päivitetty

Erityisluokan opettaja sai sakkotuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta, sillä hän kielsi 13-vuotiaalta oppilaalta koulun vessan käytön. Oppilas kävi koulun viereisessä metsässä tarpeillaan.

Opettajan kasvatuskeinot paljastuivat, kun oppilas tuli koulusta ilman alushousuja. Lapsi oli joutunut käyttämään alushousujaan ulosteen pyyhkimiseen.

Opettaja työskenteli turkulaisen koulun erityisluokan virkaa tekevänä opettajana. Luokalla oli 13-vuotias oppilas, jolla oli esimerkiksi motorisia nykimishäiriöitä. Kyseinen oppilas oli liannut koulun vessan useaan kertaan. Osa sotkuista oli syntynyt lapsen oireiden vuoksi. Osan sotkuista lapsi oli tehnyt todennäköisesti tahallaan.

HS ei kerro tapahtuma-aikaa oppilaan suojaamiseksi.

Opettaja kertoi oikeudessa, että hän oli antanut oppilaalle kaksi vaihtoehtoa. Jos oppilas käyttäisi koulun vessaa, oppilaan pitäisi myös siivota mahdolliset sotkut. Toinen vaihtoehto oli koulun läheisen metsän käyttäminen vessana. Opettajan mukaan metsävaihtoehdossa oli kyse pelkästään virtsalla käymisestä.

Vaihtoehtojen antamisessa opettajan mukaan opettamisesta ja pyrkimyksestä opettaa lapsi käymään vessassa sotkematta.

Oikeudessa kuultiin todistajina kahta koulunkäynnin ohjaajaa, joiden mukaan opettaja oli antanut oppilaalle vaihtoehdot. Toinen koulunkäynnin ohjaaja kertoi, että metsävaihtoehdossa oli kyse vain virtsaamisesta.

Oikeus kuuli oppilasta aiemmin tallennetun videon avulla. Oppilas kertoi, että hän oli käynyt metsässä tarpeillaan opettajan käskystä. Oppilas oli pitänyt asiaa todennäköisesti nolona tai nöyryyttävänä.

Oikeuden mukaan lapsi oli kokenut asian niin, että opettaja oli käskenyt hänen käydä ulkona tarpeillaan.

Syyttäjä haki opettajalle tuomiota syrjinnästä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä. Oikeuden mukaan kyseessä ei ollut syrjintä, sillä opettaja ei asettanut vammaista oppilasta eriarvoiseen asemaan. Kyseessä oli kasvatuksellinen tilanne.

Opettajan toiminnassa ei ollut myöskään kyse virka-aseman väärinkäytöstä, sillä opettajan tarkoituksena ei ollut aiheuttaa vahinkoa tai haittaa lapselle.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi opettajan virkavelvollisuuden rikkomisesta 20 päiväsakkoon. Oikeus näki, että opettajan tarkoitus oli ollut kasvatuksellinen, mutta valittu tapa oli väärä.

”Jos on tarkoitus oppia käyttämään vessaa siististi, ei siihen opeta se, että ei käytä vessaa”, tuomiossa lausutaan.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat