Isot kaupungit vaativat toimia varhais­kasvatuksen turvaamiseksi – ”Eivät ne lapset siellä yksin voi olla”

Kuusi suurinta kaupunkia vaatii uudelta hallitukselta toimia. Varhaiskasvatuksessa on pulaa pätevästä henkilöstöstä, ja pula uhkaa niiden mukaan entisestään pahentua.

Päiväkoteihin tarvitaan lisää päteviä opettajia. Kuvituskuva.

Suuret kaupungit ovat huolissaan varhaiskasvatuksen henkilöstöpulasta. Suomen kuuden suurimman kaupungin varhaiskasvatuksen johtajat vaativat yhteistiedotteessa uudelta hallitukselta toimia, joilla alalle saadaan pätevää henkilöstöä.

Kantaa ottaneisiin kaupunkeihin kuuluvat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku.

Turun kaupungin kasvatuksen ja opetuksen palvelualuejohtajan Vesa Kulmalan mukaan pätevistä varhaiskasvatuksen opettajista on Turussa kova pula, vaikka tilanne ei olekaan vielä yhtä paha kuin pääkaupunkiseudulla.

”Jos tilanne vielä heikkenee, miten pystymme järjestämään palvelut, kun eivät ne lapset siellä yksin voi olla”, Kulmala kysyy.

Kaupunkeja huolestuttaa erityisesti vuonna 2018 voimaan tullut varhaiskasvatuslaki, jonka mukaan vuoteen 2030 mennessä korkeakoulutetun henkilöstön osuutta päiväkodeissa pitää nostaa.

Uuden lain mukaan vähintään kahdella kolmasosalla päiväkodin opettajista pitää olla jatkossa varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin kelpoisuus.

”Näyttää vahvasti siltä, että emme pysty toteuttamaan sitä vuoteen 2030 mennessä, jos emme saa alalle uusia korkeakoulutettuja työntekijöitä”, Kulmala toteaa.

Kulmala on huolissaan myös päiväkotien johtajien puolesta. Jatkossa johtajilta vaaditaan vähintään kasvatustieteen maisterin tutkinto.

”Tiedämme jo nyt, että alalta lähdetään pois muualle. Olemme sen tilanteen edessä, että emme saa maistereita päiväkotien johtajiksi.”

Uusia varhaiskasvatuksen korkeakoulutettuja tarvittaisiin suurimpiin kaupunkeihin näiden oman arvion mukaan yli 9 000 vuoteen 2030 mennessä. Turun osuus tästä on Kulmalan mukaan vajaa 700.

”Emme pysty siihen tällä hetkellä. Koulutuspaikkoja tarvitaan lisää”, Kulmala sanoo.

Turun yliopisto kouluttaa varhaiskasvatuksen opettajia Raumalla. Kulmalan mielestä opettajia olisi helpompi houkutella kaupunkiin, jos koulutusta järjestettäisiin myös Turussa.

Kulmalan mukaan henkilöstön vaihtuvuus Turun päiväkodeissa on suurta, ja sijaisia on vaikea saada.

”Toivomme, että lapsilla olisi pitkäaikainen suhde henkilökuntaan. Varhaiskasvatuksen laatu kärsii.”

Lasten huoltajat ovat Turussa kyselyjen mukaan kuitenkin tilanteeseen vielä tyytyväisiä, Kulmala huomauttaa.

Suurten kaupunkien tiedotteessa muistutetaan, että lasten määrä varhaiskasvatuksessa kaksinkertaistui vuosien 1992–2018 aikana. Samaan aikaan varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmäärät puolittuivat.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat