Venäjän konsulaattiin heitetty ”räjähtävä laite” onkin poliisin mukaan kaljapullo: Poliisille ilmoitus jalkapallo­faneista

Venäjän median mukaan sen Ahvenanmaan-konsulaatin pihalle heitettiin ”räjähtävä äänilaite”. Poliisin mukaan kyse oli olutpullosta. Ålands radio kertoo, että poliisille on tehty ilmoitus jalkapallofaneista.

Venäjän median mukaan sen Ahvenanmaan-konsulaatin pihalle heitettiin ”räjähtävä äänilaite” Poliisin mukaan kyse oli olutpullosta.

| Päivitetty

Venäjän Ahvenanmaan-konsulaatille tehtiin ilkivaltaa myöhään sunnuntai-iltana, poliisi tiedottaa. Hyökkäyksessä vaurioituivat poliisin mukaan konsulaatin postilaatikko ja ikkunalasi.

Poliisin mukaan joku repi konsulaatin postilaatikon alas telineeltään ja ikkunaruutuun heitettiin olutpullo sillä seurauksella, että ikkuna meni rikki.

Poliisi meni välittömästi tapahtumapaikalle ja etsi epäilyttäviä henkilöitä lähialueelta. Poliisi tutkii tapausta tavallisena vahingontekona, kertoo poliisimestari Johan Pawli.

Ålands Radio kertoi torstaina iltapäivällä, että poliisi on saanut ilmoituksen mahdollisista epäillyistä. Ilmoittajan mukaan kyse olisi ollut jalkapallofaneista. Poliisi aikoo nyt lisätä valvontaa konsulaatin ympärillä jalkapallo-otteluiden aikaan.

Maarianhaminassa pelattiin vappuaattona IFK Mariehamnin ja Kuopion palloseura Kupsin välinen ottelu.

Tapaus sai kansainväliset mittasuhteet jo keskiviikkona, kun Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass kertoi tapauksesta. Tassin mukaan ryhmä ihmisiä olisi heittänyt ”räjähtävän äänilaitteen” konsulaatin alueelle, ja se olisi vaarantanut diplomaattisen edustuston hengen ja terveyden.

Poliisin tiedot ovat siis toistaiseksi ristiriidassa Venäjän median kertoman kanssa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi keskiviikkona Iltalehdelle, että Venäjä on lähettänyt tapauksesta Suomelle nootin. Tassin mukaan nootissa vaaditaan Suomea ryhtymään toimenpiteisiin konsulaatin suojelemiseksi.

Lue lisää: Ulkoministeriö vahvistaa Venäjän olleen yhteydessä ilki­valta­väitteen vuoksi

Maarianhaminassa sijaitseva konsulaatti valvoo Ahvenanmaan demilitarisoinnin toteutumista. Talvisodan jälkeen tehdyn sopimuksen mukaan Venäjällä on oikeus pitää Ahvenanmaan saarilla omaa konsulin­virastoansa. Sen toimivaltaan kuuluu tavanomaisten konsulintehtävien lisäksi valvoa, että Ahvenanmaan saarten demilitarisointia noudatetaan.

Sopimus jäi voimaan vuonna 1992, kun Suomi ja Venäjä sopivat Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen voimaan jääneistä sopimuksista.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat