Syyte: 15-vuotias kaasutti uhrinsa ja pisti tätä veitsellä kaulaan

Syyttäjä hakee puukotuksista tunnetulle nuorelle pitkää vankeutta. Uhrin kuolema oli kiinni milleistä.

Puukotustapausta käsiteltiin tällä viikolla Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Syyttäjä hakee pitkää vankeustuomiota 15-vuotiaalle pojalle. Turkulaisnuori syyllistyi syyttäjän mukaan tapon yritykseen puukottaessaan täysi-ikäistä miestä lihaveitsellä kaulaan tammikuussa. Syyttäjän mukaan nuori on tuomittava yli kolmen vuoden vankeuteen.

Tapausta käsiteltiin keskiviikkona Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. 15-vuotiasta syytetään tapon yrityksen lisäksi huumausaineen käyttörikoksesta. Syytetty on alle 21-vuotias, joten häntä käsitellään oikeudessa nuorena rikoksentekijänä.

Epäilty tapon yritys tapahtui turkulaisessa yksityisasunnossa tammikuun lopussa. Poliisi sai hätäkeskukselta perjantaisena aamuyönä ilmoituksen mahdollisesta rikoksesta. Paikalla yksityisasunnossa selvisi, että täysi-ikäistä miestä oli puukotettu asunnossa ilmeisesti osapuolten välisen riidan päätteeksi.

Rikoksesta epäilty pakeni paikalta, mutta poliisi sai hänet kiinni vielä saman päivän aikana.

15-vuotias ja uhri olivat syytteen mukaan riitaantuneet yön aikana. Syytetty saapui asunnolle puolen yön jälkeen ja uhri tästä noin tunnin kuluttua.

Riitely kärjistyi veritekoon hieman ennen kolmea aamuyöllä. Ensin 15-vuotias kaivoi syyttäjän mukaan esiin kaasusumuttimen ja kaasutti uhrin puolustus­kyvyttömään tilaan.

Tämän jälkeen 15-vuotias löi, viilsi tai pisti uhriaan veitsellä kaulaan. Verityössä käytetty noin 20-senttinen liha- tai keittiöveitsi oli peräisin asunnosta.

Syytteen mukaan uhri sai lyönnistä leikkaushoitoa vaativat vammat kaulaansa. Uhrin onneksi veitsi pysähtyi kaulanikamaan, joten se ei osunut pistohaavan välittömässä läheisyydessä olleisiin suuriin verisuoniin.

”[Verisuoniin] osuessaan veitsen isku olisi todennäköisesti aiheuttanut massiivisen verenvuodon ja kuoleman”, syytekirjelmässä kuvaillaan.

HS kertoi helmikuussa, että 15-vuotias syytetty on ollut mukana useissa puukotustapauksissa. Hän puukotti toista nuorta Aurajokirannassa viime vuoden heinäkuussa.

Lue lisää: Kaulaan puukottamisesta epäillyllä 15-vuotiaalla on jo pitkä rekisteri – Myös huoltajilla tuomioita

Käräjäoikeus tuomitsi puukottajan yhden vuoden ja viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Tuomio ei ole lainvoimainen, sillä siitä on valitettu hovioikeuteen.

Syytetty oli myös osallisena Turun Puolalanpuistossa viime vuoden tammikuussa tapahtuneessa puukotuksessa. Hän oli silloin 14-vuotias eli hän ei ollut rikosoikeudellisessa vastuussa.

Syytetty kiistää tapon yrityksen, mutta myöntää huumausaineen käyttörikoksen. Poliisi löysi hänen housunlahkeestaan kiinnioton yhteydessä 1,4 grammaa amfetamiinia.

Esitutkinnassa nuori kertoi käyttäneensä päivän aikana amfetamiinia, ja sanoi ettei muistanut päivästä tai yöstä mitään.

Käräjäoikeus antaa asiasta tuomion toukokuun lopussa

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat