Koirien kaltoin­kohtelu­videoista ei taaskaan tuomioita – Teot niin lieviä, että vanhenivat käsiin

Käräjäoikeuden mukaan koiraa piiskannut harrastaja ja koiraa lyönyt harrastaja syyllistyivät lievään eläinsuojelurikokseen. Syytteet harrastajia vastaan nostettiin liian myöhään.

Käräjäoikeus hylkäsi jo kolmannen kerran suojelukoiraharrastajia vastaan nostetut syytteet.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on hylännyt jo kolmannen kerran suojelukoiraskandaaliin liittyviä syytteitä vanhentuneina.

Oikeudessa on käsitelty kolmessa istuntokokonaisuudessa tapahtumia, jotka juontavat juurensa Oikeutta eläimille -järjestön salakuvaamista videoista vuodelta 2021. Videoiden perusteella koiria kohdeltiin suojelukoirakoulutuksessa väkivaltaisesti.

Suojelukoirakoulutuksessa eläin koulutetaan jäljestämään, tottelemaan ja esimerkiksi suojelemaan ohjaajaa tai muuta henkilöä.

Syyttäjä haki nyt kahdelle koiraharrastajalle tuomiota eläinsuojelurikoksesta.

Toinen syytetyistä syyllistyi syyttäjän mukaan rikokseen lyödessään koiraa piiskalla ja käyttäessään niin sanottua sähköpantaa koulutustilanteissa Paimiossa vuonna 2020.

Toinen syytetty taas syyllistyi syytteen mukaan eläinsuojelurikokseen lyödessään koiraa kahdesti päähän koulutustilanteessa.

Molemmat syytetyt kiistivät rikokset.

Oikeuden mukaan toinen harrastaja syyllistyi lievään eläinsuojelurikokseen nostaessaan koiraa turkista ja ohjeistaessaan toista harrastajaa lyömään koiraa.

Harrastajan toiminta aiheutti koiralle vain vähäistä kipua. Lievän eläinsuojelurikoksen syyteoikeus vanhenee kahdessa vuodessa rikoksen tekoajasta, joten oikeus hylkäsi syytteen.

Myös toinen harrastaja syyllistyi lievään eläinsuojelurikokseen lyödessään koiraa. Oikeuden mukaan tämäkin rikos oli lievä eläinsuojelurikos ja sen syyteoikeus oli vanhentunut.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat