Meyerin telakan teollisuus­vakoilu­­oikeuden­käynti alkaa – Syytetyn penkillä kuollut mies

Syyttäjän mukaan Meyerilla työskennellyt, jo kuollut mies varasti liikesalaisuuksia ja käytti niitä omassa yritystoiminnassaan. HS seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Meyer Turun telakka kuvattuna syksyllä 2020. Syytetty työskenteli Meyerillä vuoden 2017 loppuun.

| Päivitetty

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa alkaa tänään pääkäsittely Meyer Turun teollisuus­vakoilujutussa.

Syyttäjän mukaan yhtiössä työskennellyt mies varasti yhtiön liikesalaisuuksia ja hyödynsi niitä omassa yritystoiminnassaan. Syytteet koskevat tekijänoikeusrikosta, yrityssalaisuuden rikkomista sekä yritysvakoilua.

Syytetty työskenteli Meyerillä vuoden 2017 loppuun. Tämän jälkeen hän perusti oman konsultointiyrityksen, joka teki töitä kiinalaiselle laivanrakennusyhtiölle.

Käräjäoikeus järjesti viime kesänä jutussa valmisteluistunnon, jolloin syytteet tulivat julki.

”(Syytetyn yritys) on saanut oikeudetonta hyötyä Meyerin ja Meyer Werftin useiden vuosien aikana kertyneestä laivanrakennusalan osaamisesta ja kokemuksesta”, syytteessä sanottiin.

Oikeuden mukaan syytetty mies on sittemmin kuollut, joten oikeudenkäynnissä on kyse enää hänen kuolinpesäänsä sekä hänen aikanaan omistamaansa yhtiöön kohdistetuista vaatimuksista.

Meyer vaatii vastaajilta liikesalaisuuslain ja tekijänoikeuslain mukaista hyvitystä tai vaihtoehtoisesti edunpalautusta viisi miljoonaa euroa sekä vahingonkorvausta 95 000 euroa. Suurin osa vaatimuksista kohdistuu miehen aikanaan omistamaan yhtiöön ja 365­000 euron osalta yhteisvastuullisesti kuolinpesään.

Vastaajat ovat kiistäneet vaatimukset.

Mies oli myöntänyt kopioineensa syytteessä mainitut tiedostot. Hän kuitenkin kiisti syytteet ja sen, että olisi käyttänyt tai yrittänyt käyttää tiedostoja mitenkään.

Käräjäkäsittelylle on varattu useita päiviä toukokuun lopulle asti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat