Onko tässä Suomen karuin terassi?

Linnankadulla, nostalgista Köysitehdasta vastapäätä, sijaitsee Veistämö-viinibaari. Turkulaiset ovat huomanneet ravintolan edustalla ”betoni­rakennelman”, joka on tarkemmassa syynissä paljastunut ravintolan kesäterassiksi.

Turkulaisen Veistämö-ravintolan edustan ”betonirakennelma” paljastui ravintolan parklet-kesäterassiksi.

| Päivitetty

Linnankadulla, aivan nostalgista Köysitehdasta vastapäätä, sijaitsee Veistämö-viinibaari. Turkulaiset ovat huomanneet ravintolan edustalla ”betonirakennelman”, joka on tarkemmassa syynissä paljastunut ravintolan kesäterassiksi.

Veistämön omistaja Antti-Veikko Pihlajamäki kommentoi rakennelmaa ”luvalliseksi muttei miksikään kaupungin viehkeimmäksi paikaksi”. Veistämöllä olisi ollut mahdollisuus saada isompikin parkkiruutualue käyttöönsä, mutta Pihlajamäki kertoo, ettei sille ollut tarvetta.

Hänen mukaansa tämä on jo toinen kesä, kun ravintola pystyttää terassinsa etuoven edustan parkkipaikalle. Terassi on savuton, ja se sulkee ovensa iltaisin kello kymmeneltä, jolloin alkaa myös taloyhtiön hiljaisuus.

”Viime vuonna saimme rakennuslautakunnan päätöksen terassille vasta heinäkuussa, mutta tänä vuonna olimme ajoissa liikenteessä”, Pihlajamäki kertoo.

Linnankadun kesäterassi on avoinna ainakin elokuun loppuun, mahdollisesti jopa syyskuun puolelle.

Veistämö-viinibaarin terassi on turvallinen, ja autoliikenne mahtuu kulkemaan Linnankadulla molempiin suuntiin.

Veistämö-viinibaarin terassi on parklet-terassi. Ravintola on siis vuokrannut sen edustalla olevan parkkiruudun terassikäyttöön.

Veistämön terassi on niin sanottu parklet-terassi. Ravintola voi siis hakea sen edustalla sijaitsevaa parkkiruutua tilapäisesti muuhun käyttöön. Turun kaupungin ohjeistuksen mukaan ruutua ei kuitenkaan saa käyttää esimerkiksi varasto- tai mainostilana. Pysäköinti­ruudun vuokraus on mahdollista huhtikuusta syyskuuhun.

Veistämön betoniporsaista rakennetun terassin elementit on toimittanut Ramudden, eikä ravintola ole voinut vaikuttaa sen ulkomuotoon tai rakenteisiin. Pihlajamäen mukaan betoniporsaiden päälle on tilattu kotelot, joiden pitäisi saapua piakkoin ehostamaan terassia.

”Sen jälkeen terassi erottuu paremmin katukuvasta, ja siitä tulee varmasti houkuttelevampi.”

Pihlajamäki pitää terassia turvallisena, ja autoliikennekin mahtuu kulkemaan Linnankadulla molempiin suuntiin. Turvallisuutta – ja samalla viihtyisyyttä – lisää lisäksi se, että raskasliikenne satamaan on nykyään ohjattu Helsingintien kautta.

Pihlajamäen mukaan Köysitehtaan työmaa näkyy konkreettisesti ravintolan ikkunasta, nyt myös terassilta, ”eikä näky ole mitenkään kaunis”: Köysitehdas itsessään on ilmava ja kaunis, ja Veistämöltä on aiemmin ollut upea näkymä Veistämöntorille.

Nyt tämä näkymä ja samalla reitti ravintolalle ja ravintolalta joelle on tukittu arviolta tämän vuoden loppuun saakka.

”Se on harmillista, kun kesä ja turistikausi alkavat. Se, että reitti joelle on suljettu, saattaa vaikuttaa Veistämön kävijämääriin.”

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Oikaisu 19.5. klo 11.50: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti Veistämön saaneen luvan terassille julkisivulautakunnalta. Terassin luvan myönsi rakennuslautakunta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat