33-vuotias perheenisä osallistui ylioppilas­kirjoituksiin ihan vain huvikseen

Turkulaiselle Leevi Roivaselle opiskelu on harrastus. Hän kävi ylioppilas­kirjoituksissa yli kymmenen vuotta valmistumisensa jälkeen.

33-vuotias Leevi Roivanen palasi ylioppilaskirjoituksiin yli kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Kevään 2023 ylioppilastutkinnon tulokset julkaistiin lukioille tiistaina 16. toukokuuta. Arvosanansa sai tietää myös turkulainen perheenisä Leevi Roivanen, 33, joka innostui opiskelemaan matematiikkaa huvin vuoksi.

Roivanen valmistui lukiosta yli kymmenen vuotta sitten. Lukioaikoinaan Roivanen kirjoitti lyhyen matematiikan. Viime syksynä hänellä heräsi into haastaa itseään ja oppia uutta, joten hän ilmoittautui pitkän matematiikan ja fysiikan ylioppilaskirjoituksiin.

”Lukioaikana en jaksanut niin innokkaasti lukea. ”Nuorempana ei osannut arvostaa sitä, että sai oppia.”

RoivaSen arvosana syksyn pitkän matematiikan kirjoituksissa oli C eli cum laude approbatur. Fysiikasta hänen arvosanansa oli M eli magna cum laude approbatur. Molemmat arvosanat olivat hänelle positiivinen yllätys.

”Matematiikan arvosanasta jäi kuitenkin sellainen olo, että pystyn vielä parempaan”, Roivanen kertoo.

Roivanen päätti yrittää korottaa pitkän matematiikan kirjoituksiaan vielä tänä keväänä. Viikko sitten hän sai tietää arvosanansa.

Kevään kirjoituksissa Roivanen onnistui korottamaan matematiikan arvosanaansa kahdella. Hän sai arvosanaksi E:n, eli eximia cum laude approbaturin, joka on toiseksi paras arvosana ylioppilaskirjoituksissa.

”Olen tyytyväinen tulokseen.”

Roivasen arki oli ylioppilaskirjoitusten aikaan erityisen kiireistä. Töissäkäyvänä perheenisänä hänen piti etsiä itselleen aikaa opiskeluun.

”Lukuaikaa oli huomattavan hankalaa löytää. Mutta kun oli halu oppia uutta, niin keinot kyllä järjestyi”, Roivanen kertoo.

Hän heräsi arkisin aikaisin, jotta ehti lukea tunnin ennen töihin lähtöä.

”Huomasin, että aamulla tunnissa sai opiskeltua tehokkaammin kuin kolmessa tunnissa iltapäivällä.”

Koska aika oli kortilla, Roivanen ei voinut ottaa oppitunteja kirjoituksia varten. Hän opiskeli ainoastaan itsenäisesti kotona. Oppimateriaalia Roivanen löysi esimerkiksi Youtubesta.

”Netistä löytyi älyttömän hyvin materiaalia. Opetus.tv:lle ja Matikkamatskuille olen kyllä velkaa.”

Roivanen viittaa opetusvideoita tarjoaviin Youtube-kanaviin. Opetus.tv on filosofian maisteri Janne Cederbergin perustama opetussivusto. Matikkamatskut -kanavan takana on puolestaan lukion matematiikan lehtori Ville Aitlahti.

Roivasella on vuoden vanha lapsi ja hän on töissä lääke- ja sairaalatarvikealalla. Kirjoituksiin hän opiskeli pääsääntöisesti aamuisin ja viikonloppuisin.

Roivanen kertoo hänen lähipiirinsä seuranneen projektia mielenkiinnolla. Ystäväpiiri ja perhe tukivat häntä kirjoituksiin valmistautumisessa.

”Joitakin hetkiä oli, kun vaimo tuli kysymään, että taasko lasket siellä jotain matematiikkaa.”

Roivaselle isoin motivaatio kirjoitussaliin palaamiseen oli halu oppia uutta ja haastaa itseään. Hän ei kuitenkaan ole poissulkenut jatko-opintojen mahdollisuutta. Roivanen kuvailee opiskelun olevan hänelle harrastus.

”Olen nyt käynyt avoimessa yliopistossa kursseja, mutta tutkinto-opiskelu töiden ohella kiinnostaa.”

Roivanen kertoo kiinnostuksen opiskelua kohtaan perustuvan tiedonjanoon ja uteliaisuuteen. Roivanen on valmistunut kauppatieteiden maisteriksi. Hän työskentelee aluepäällikkönä lääke- ja sairaalatarvikealalla.

”Haluan ymmärtää paremmin laitteita, mitä myyn”, Roivanen kertoo perusteluksi töiden ohella opiskeluun.

Roivaselle ylioppilaskirjoitukset olivat opettavainen kokemus.

”Hauska projekti kaiken kaikkiaan. On avartavaa, kun ymmärtää paremmin kaikki töihini liittyvät laitteet.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat