Sairaala sulkee ennätysmäärän osastoja kesäksi: ”Leikkaus­aikaa joutuu odottamaan”

Tyks joutuu sulkemaan hoitajapulan takia useita osastoja kesän ajaksi.

Tyksin osastoja joudutaan sulkemaan kesäksi. Kuvituskuva.

Turun yliopistollisen keskussairaala (Tyks) sulkee useita osastoja kesän ajaksi henkilöstöpulan takia. Osastoja on suljettu ja toimintoja supistettu myös aikaisimpina kesinä, mutta ei tässä laajuudessa, Tyks-sairaalapalveluiden tulosaluejohtaja, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Esimerkiksi neurologian puolella tilanne on vaikeampi kuin koskaan ja vuodeosasto siirretään neurokirurgian osastolle. Neurologian vuodeosastolla jouduttiin Pietilän mukaan tekemään alkuperäisten supistusten lisäksi vielä lisäsupistuksia, koska henkilöstöä ei ole riittävästi.

”Alan henkilöstötilanne on hyvin haastava ja se näkyy vuodeosastojen sijaisten rekrytoinnissa”, Pietilä kuvailee.

”Eivät nämä viimeiset kymmenkunta kesää ole koskaan helpoilta tuntuneet, mutta haasteet ovat tällä hetkellä suurempia kuin aiemmin”, hän jatkaa.

TYKS olisi pystynyt työllistämään helposti muutama sata kesätyöntekijää lisää, Pietilä sanoo. Työntekijöitä ei vain ole tarjolla.

Kesän supistukset kohdistuvat kiireettömään hoitoon. Pietilä ei lähde spekuloimaan, ollaanko supistuksissa saavutettu päätepiste.

”Toivon, että saisimme pito- ja vetovoimaa parannettua. Siihen, että pelkkää päivystystoimintaa tehtäisiin on onneksi vielä matkaa.”

Supistuksia kohdistetaan Pietilän mukaan ”käytännössä kaikkiin osastoihin”.

”Hoitojonot voivat jonkin verran pidentyä”, hän myöntää.

Saavatko kaikki tarvitsemansa hoidon kesällä?

”Kiireellisen kyllä, kiireetöntä hoitoa joutuu odottamaan. Leikkausaikaa joutuu varmasti odottamaan pidempään kuin aikaisemmin.”

Henkilökuntaa Pietilä ei lähde syyllistämään.

”Meidän henkilökunta, jos joku, on lomansa ansainnut.”

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat