Opiskelijat ovat saaneet asua suojelluissa unelma-asunnoissa – Nyt kaupunki myy puutalot

Opiskelijat ovat saaneet asua Turussa unelmapaikalla historiallisissa puutaloissa. Nyt kaupunki myy taloja kahdella miljoonalla eurolla.

Turku myy Henrikinkatu 8:n historialliset puutalot.

TurUN kaupunki myy yli 120-vuotiaat suojellut puutalot Vanhankaupungin alueelta Tuomiokirkon kupeesta. Neljä puurivitaloa ja yksi talousrakennus sijaitsevat aivan Tuomiokirkon kupeessa osoitteessa Henrikinkatu 8. Talot ovat valmistuneet vaiheittain 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa.

Rakennukset vuokrattiin 1980-luvulla Turun ylioppilaskyläsäätiölle (Tys) opiskelija-asunnoiksi. Tys päätti luopua vuokrasopimuksesta vuoden 2022 lopulla, sillä rakennukset vaativat säätiön arvion mukaan useiden miljoonien eurojen peruskorjauksen. Taloissa jo asuneet opiskelijat saivat jäädä asumaan toistaiseksi.

Rakennuksissa on yhteensä 18 asuntoa.

Nyt kaupunki kauppaa kohdetta tarjouskilpailulla, jonka lähtöhinta on kaksi miljoonaa euroa.

”Kaupunki myy kaikki sellaiset rakennukset, joita ei tarvita kaupungin omiin palveluihin. Kyse on suojelluista asuinrakennuksista. Kaupungilla ei ole mitään perustetta niiden omistukseen”, Turun kaupungin kiinteistö­kehityspäällikkö Petri Liski sanoo.

Rakennusten runkoja Liski kuvailee hyväkuntoisiksi, mutta muuten kohde vaatii hänen mukaansa remonttia.

”Eivät ne ole välittömän korjauksen tarpeessa tai asuinkelvottomia, mutta ikänsä puolesta ne tarvitsevat peruskorjauksen.”

Opiskelijoiden on mitä todennäköisimmin väistyttävä, kun talot saadaan myytyä. Nykyiset vuokrasopimukset siirtyvät kaupan mukana.

”On ostajan päätettävissä, kuinka pitkään sopimuksia jatketaan”, Liski huomauttaa.

Rakennuksissa on yhteensä 16 huoneistoa ja kaksi yhteisöasuntoa. Näistä neljä on tällä hetkellä tyhjillään, koska kaupunki ei ota taloihin enää uusia vuokralaisia.

Kohde myydään kokonaisuutana, joten yksittäisiä asuntoja ei ole mahdollista ostaa.

Kohteen myynti-ilmoituksessa OP-kodin sivuilla kohteen yleiskunto on luokiteltu tyydyttäväksi. Menneen ajan kerrotaan olevan rakennuksissa ”kauniisti läsnä”. Osassa asunnoista on kaakeliuunit. Lattiat ovat osin vanhaa lankkulattiaa ja osin muovimattoa.

Rakennukset ovat suojeltu asemakaavassa kaupunkikuvallisesti arvokkaina. Kaupunki tekee ostajan kanssa kiinteistöstä maanvuokrasopimuksen.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat