”Mitä ihmettä, että sinä oikeasti puukotit mua” – 15-vuotias puukottaja sai pitkän linnatuomion

Käräjäoikeus tuomitsi 15-vuotiaan puukottajan tapon yrityksestä yli kahden vuoden vankeuteen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 15-vuotiaan nuoren tapon yrityksestä.

15-vuotias poika on tuomittu yli kahden vuoden vankeusrangaistukseen tapon yrityksestä ja huumausaineen käyttörikoksesta. Nuori puukotti täysi-ikäistä ystäväänsä turkulaisasunnossa veitsellä kaulaan tammikuussa.

Kaveriporukka oli viettämässä iltaa uhrin tyttöystävän yksiössä, kun vuonna 2007 syntynyt poika riitautui kahden nuoren miehen kanssa.

15-vuotias kaivoi taskustaan pippurisumutteen ja kaasutti kaksikkoa. Uhri suuttui tapahtuneesta, sillä toinen kaasutettu oli hänen ystävänsä.

Uhrin tyttöystävä kertoi esitutkinnassa, miten 15-vuotias otti asunnon keittiöveitsen ja lähestyi uhria.

Siinä vaiheessa uhri vielä käski 15-vuotiasta laittamaan veitsen pois. Pian tyttöystävä näki 15-vuotiaan tekevän äkkiliikkeen veitsen kanssa. Uhri laittoi käden kaulalleen ja perääntyi.

Uhri sanoi puukottajalle, että mitä ihmettä, että sinä oikeasti puukotit minua.

Toisen todistajan mukaan uhri sanoi puukotuksen jälkeen, että ”sohaisit mua kaulaan”.

Puukottaja meni uhria kohti uudestaan veitsen kanssa, jolloin tyttöystävä alkoi huutaa. Puukottaja pakeni asunnosta veitsi mukanaan. Poliisi sai hänet kiinni myöhemmin saman vuorokauden aikana.

Vaikka uhri sai lyönnistä hengenvaaralliset vammat, kukaan ei soittanut vielä tässä vaiheessa ambulanssia. Seurue lähti toiseen asuntoon, sillä rikospaikka oli verinen ja täynnä pippurikaasua. Uhri tuli muun seurueen perässä toiselle asunnolle noin puoli tuntia myöhemmin.

Tyttöystävä yritti tyrehdyttää kaulan verenvuotoa vanulapuilla ja teipillä. Kun vuoto ei lakannut, uhri soitti vihdoin ambulanssin. Uhri säilyi hengissä, sillä veitsi pysähtyi kaulanikamaan eikä osunut pistohaavan välittömässä läheisyydessä olleisiin suuriin verisuoniin.

Uhri kertoi poliisille ensin aiheuttaneensa vamman itse tehdessään ruokaa. Uhri muutti tarinaansa useaan kertaan ja hänen lopulliseksi versioksi tapahtumista jäi se, että tuntematon tai puolituttu huumeidenkäyttäjä oli puukottanut häntä. Uhri ja puukottaja olivat ystäviä.

Myös uhrin tyttöystävän tarina muuttui. Oikeudessa hän kertoi tapahtumista niukasti ja huomattavasti epätarkemmin kuin esitutkinnan aikana, joten syyttäjä vetosi laajasti tyttöystävän esitutkintakertomukseen.

Oikeus piti tyttöystävän esitutkintakertomusta luotettavampana kuin hänen käräjäoikeudessa antamaansa kertomusta.

Käräjäoikeuden mukaan puukottaja ei suunnitellut tekoaan ennakolta, sillä teko vaikutti pikaistuksissa ja päihtyneenä tehdyltä. Puukottajan on kuitenkin pitänyt ymmärtää, että kaulaan puukottaminen voi johtaa uhrin kuolemaan.

Näin ollen oikeus tuomitsi 15-vuotiaan tapon yrityksestä sekä huumausaineen käyttörikoksesta kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen. Poliisi löysi nuorelta kiinnioton yhteydessä 1,4 grammaa amfetamiinia.

HS kertoi alkuvuonna, että 15-vuotias puukottaja on ollut mukana useissa puukotustapauksissa. Hän puukotti toista nuorta Aurajokirannassa viime vuoden heinäkuussa.

Käräjäoikeuden antama tuomio ei ole lainvoimainen. HS ei julkaise tuomitun nimeä, sillä hän on alaikäinen.

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat