Kulttuuri

Pekingissä kuritettu ohjaaja tuo oppinsa Kannelmäkeen

Kanneltalon näyttämön takana liikkuu hurjannäköisiä miehiä matkalla harjoittelemaan uutta kotimaista Peking-oopperaa. Jere Värri availee ääntään ja päästää kumean karjahduksen. Sen tehoa lisää punainen maski. Ville Seivo muistuttaa Värriä, mutta hänen nenänsä on valkoinen.

Tilaajille

Kanneltalon näyttämön takana liikkuu hurjannäköisiä miehiä matkalla harjoittelemaan uutta kotimaista Peking-oopperaa. Jere Värri availee ääntään ja päästää kumean karjahduksen. Sen tehoa lisää punainen maski. Ville Seivo muistuttaa Värriä, mutta hänen nenänsä on valkoinen. Sen perusteella Seivon tunnistaa koomiseksi hahmoksi.

Simon Strömsund on niin iso mies, ettei hänen tarvitse edes karjaista. Hän on kasvoiltaan valkovihreä, musta teatteriparta on puolimetrinen ja päässä on korkea oranssi päähine.

Strömsundin, ja myös kaiken, takaa löytyy Antti Silvennoinen, 29. Juuri nyt hän kietoo mustaa nauhaa Strömsundin ajellun pään ympärille, mutta hän on myös käsikirjoittanut, ohjannut ja koreografioinut Vartija – arjen sankari -teoksen, jonka kantaesitys on huomenna perjantaina.

Tulossa on klassista kiinalaista teatteriperinnettä noudattava, mutta suomalaiseen postikeskukseen sijoittuva pienimuotoinen jännitysnäytelmä.

Silvennoinen kohtasi Peking-oopperan kymmenen vuotta sitten Aasia Helsingissä -festivaalilla. Ilta muutti hänen elämänsä.

"Sekosin. Hakkasin koulussa kattilankansia ja juoksin ympäri salia, kunnes parin päivän päästä minua pyydettiin lopettamaan."

Tuolloin hän opiskeli teatteria Porvoon kansanopistossa, mutta hakeutui seuraavana vuonna Vaasaan opiskelemaan fyysistä teatteria.

"Olin jo päättänyt, että totta kai lähden Pekingiin opiskelemaan."

Ensimmäinen opintomatka kesti kolme kuukautta, seuraava jo vuoden.

Kiinan kansallisen perinteisen teatterin akatemian käsitys pedagogiikasta poikkeaa länsimaisesta, mutta Silvennoinen arvosti sitä.

"Kun opettajat huomaavat, että oppilas on tosissaan, he ottavat henkilökohtaiseksi asiakseen sen, että oppilas myös oppii."

Käytännössä se tarkoitti myös fyysistä kuritusta. "Minua lyötiin joka päivä, mutta koin sen välittämiseksi."

Satoja vuosia vanha Peking-ooppera on pitkälle tyyliteltyä ja tarkasti rajattua, fyysisesti hyvin vaativaa ilmaisua.

"Olen aina ollut kiinnostunut haastavista asioista enkä mistään kahden viikon workshopeista. Peking-oopperassa pitää harjoitella ihan älyttömästi, että pystyy edes lavalla kävelemään."

Vartija – arjen sankari on Silvennoisen toinen oma teos.

"Ensimmäistä ehdimme harjoitella kolme viikkoa, mutta huomasin, että konsepti toimii."

Näyttää se toimivan. Vartija – arjen sankari sisältää huimia taistelukohtauksia, joita on harjoiteltu ankarasti koko syksy.

Tarkkaa koreografiaa kuljettaa Olli Karin ja Pekka Saarikorven aidon kuuloinen Peking-oopperaorkesteri.

"Rumpali on esityksen kapellimestari, ja erityisesti rumpuosuus on älyttömän vaikea."

Klassista balettia tarkkuudeltaan muistuttavaan teokseen ei kasva esiintyjiä joka oksalla.

Jere Värrin Silvennoinen löysi vuosi sitten Aki Suzuki Spirits -ryhmän Giselle-esityksestä, jossa oli itsekin mukana. Ville Seivo on peruskoulutukseltaan näyttelijä, kuten Silvennoinen itsekin, ja Simon Strömsund on hänen oppilaansa Novia-ammattikorkeakoulusta Vaasasta.

Esitys on samalla Strömsundin taiteellinen lopputyö.

 

Vartija – arjen sankari Kanneltalossa (Klaneettitie 5). Ennakkoesitys 10. 1. klo 14, ensi-ilta 11. 1. klo 19. Viimeinen esitys 19. 1. klo 15. Myöhemmin keväällä esitys nähdään Stoassa. Veli Rosenbergin teosesittely 11. ja 18. 1. klo 18. Esitys ei sovi alle kouluikäisille.

Antti Silvennoinen

 Syntynyt Helsingissä 1983. Asuu Helsingissä, harrastaa ruoanlaittoa.

 Ylioppilas Savonlinnan taidelukiosta 2002, valmistunut Vaasan Svenska Yrkeshögskolanin (nyk. Novia-ammattikorkeakoulu) fyysisen teatterin linjalta 2007.

 Opiskellut Peking-oopperaa Kiinan kansallisessa perinteisen teatterin akatemiassa 2005, 2009–2010, 2011 ja 2012.

 Perusti oman Peking-oopperaa tuottavan Wusheng Companyn 2011.

 Vartija – arjen sankari on Silvennoisen toinen Peking-ooppera.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää