Kulttuuri

Paloauto muuttuu kiellettyjen kirjojen kirjapainoksi

Checkpoint Helsingin ensimmäisessä projektissa paloauto muuttuu kirjapainoksi

Tilaajille

Tavallisen näköinen paloauto kiertelee Helsingin katuja. Ulkomuoto kuitenkin hämää. Auton takaosassa, jossa normaalisti on sammutusvälineitä, on kirjapaino. Joukko palomiehiä valmistaa siellä kirjoja ja jakaa niitä ihmisille ilmaiseksi.

Tällainen on turkkilaisen konseptitaiteilijan Ahmet Öğütin, 32, performanssiteos Fahrenheit 451: Uusintapainos, joka nähdään Helsingin juhlaviikoilla osana Chimney-projektia.

Se on myös Checkpoint Helsinki -taideorganisaation ensimmäinen tuotanto.

Checkpoint Helsinki tuottaa ja tilaa nykytaidetta nousevilta kansainvälisiltä taiteilijoita ja kuraattoreilta.

Organisaatio syntyi vuonna 2012 suomalaistaiteilijoiden ja muiden taidealan ammattilaisten vastaehdotuksena Guggenheim-esitykselle.

"Halusimme osoittaa, ettei kiinnostavan taiteen tuominen Helsinkiin edellytä mahtipontista rakennusta tai valtavaa kansainvälistä brändiä", Checkpoint Helsingin toiminnanjohtaja Tiina Erkintalo kertoo.

Organisaatio etsi avoimella haulla ehdotuksia teoksiksi, jotka voitaisiin toteuttaa osana Helsingin juhlaviikkoja.

Projektiin valittiin Öğütin teoksen lisäksi teokset ruotsalaiselta Klas Erikssonilta ja iranilaiselta Bita Razavilta.

Istanbulissa, Amsterdamissa ja Berliinissä asuva ja työskentelevä Öğüt kertoo olleensa viime aikoina kiinnostunut 1940–1960-lukujen dystopiakuvauksista.

"Viidenkymmenen vuoden takaiset tulevaisuusvisiot ovat kiinnostavia, koska ne ovat usein osuneet pelottavan oikeaan", hän sanoo.

Öğütin Fahrenheit 451: Uusintapainos on kommentti kuuluisalle dystopiakuvaukselle, vuonna 1953 ilmestyneelle Ray Bradburyn kirjoittamalle scifiromaanille Fahrenheit 451.
Romaanissa Yhdysvaltojen hallitsijat kontrolloivat kansaa tylsistyttämällä ihmisten mielet roskaviihteellä. Palomiesten tehtävänä on polttaa kirjat, jotta ihmiset eivät saisi mielelleen virikkeitä. Fahrenheit 451 on lämpötila, jossa paperi syttyy palamaan.

Öğütin taideteos kääntää romaanin asetelman ympäri tuomalla kielletyt kirjat kaikkien ulottuville. Paloautosta löytyy lista kirjoista, jotka syystä tai toisesta ovat joskus olleet kiellettyjä jossain päin maailmaa. Katsoja saa valita listalta kirjan, jonka haluaa omakseen.

"Listalla olevat kirjat on sensuroitu oudoista ja absurdeista syistä. Mukana on esimerkiksi Lewis Carrollin Liisa ihmemaassa, joka kiellettiin 1930-luvun Kiinassa. Kiinan hallitus koki kirjan puhuvat eläimet ihmisrotua halventaviksi", Öğüt kertoo.

Etelä-Turkin kurdialueelta kotoisin oleva Öğüt on aiemminkin kommentoinut teoksissaan sananvapautta.

Vuonna 2012 toteuttamassaan teoksessa The Silent University hän kehitti tiedonvaihtoprojektin pakolaisille ja turvapaikanhakijoille.

Ihmiset, joiden tiedot ja ammatillinen potentiaali jäävät usein vieraassa maassa käyttämättä, pääsivät jakamaan osaamistaan erilaisissa työpajoissa ja luennoilla.

Öğüt ei kuitenkaan pidä itseään poliittisena taiteilijana.

"Haluan luoda taiteellani tilanteita, joihin tavalliset ihmiset joutuvat tai pääsevät reagoimaan", hän sanoo.

Fahrenheit 451: Uusintapanos -teoksessa on mukana tavallisia espoolaisia palomiehiä, ja teos menee tavallisille asuinalueille tavallisten ihmisten sekaan.

"Tällaista nykytaideprojektia Guggenheimin kaltaisen suuren tahon voisi olla vaikeampi toteuttaa", Checkpoint Helsingin toiminnanjohtaja Tiina Erkintalo pohtii.

Checkpoint Helsingin tulevista teostuotannoista Erkintalolla ei vielä ole tietoa. Suunnitelmia on paljon, mutta ne ovat tällä hetkellä jäissä puuttuvan rahoituksen takia. Helsingin kaupungilta ei ole vielä herunut rahaa organisaatiolle.

"Olemme rahoituksen suhteen odottavalla kannalla", Erkintalo sanoo.

 

Fahrenheit 451: Uusintapainos osana Checkpoint Helsingin Chimney-projektia 26. 8.–1. 9.
Paloauton reitillä on kouluja, kirjastoja ja muita pysähdyspaikkoja. Teoksen tukikohtana toimii Lasipalatsin aukio.

Ahmet Öğüt

 Syntynyt vuonna 1981 Diyarbakirissa, Turkissa.

 Naimisissa suomalaisen taiteilijan Pilvi Takalan kanssa.

 Käyttää töissään esimerkiksi videota, valokuvaa, installaatiota ja performansseja.

 Pitänyt viime aikoina yksityisnäyttelyitä muun muassa Stuttgartissa, Istanbulissa, Roomassa, Sydneyssä ja Baselissa.

 Osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin ympäri maailmaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää