Kulttuuri

Michael Monroella on salainen ase

Steve Conte hälytettiin Monroen yhtyeeseen tuuraajaksi. Uudella levyllä hän on kantava voima.

Tilaajille

Mikä yhdistää Chuck Berryä, New York Dollsia ja Michael Monroeta?

Totta, kaikki soittavat perinnetietoista rockia, mutta yhteys löytyy myös toista kautta: kitaristi Steve Conte on noussut samalle lavalle kaikkien kanssa.

Tämän suorempaa yhteyttä suoraan rock'n'rollin syntyjuurille Monroen on vaikea saada.

Monroen yhtyeeseen newyorkilainen Conte päätyi osin sattumalta. Hänet hälytettiin pikakomennuksella paikkaajaksi, kun yhtye jäi ilman toista kitaristia ensimmäisen kiertueensa alla. Hätäpuhelu tuli basisti Sami Yaffalta, joka soitti tuolloin Conten rinnalla New York Dollsissa.

"Dollsin tilanne oli hiljainen, joten tartuin tilaisuuteen. Monroe tarvitsi soittajan, ja minä tarvitsin duunia. Se osoittautui niin hauskaksi, että päätin jäädä."

Siitä on nyt kolmisen vuotta, ja samalla paikkaajasta on tullut yhtyeen kantava voima. Viikko sitten ilmestyneellä Horns and Halos -albumilla Conte on päävastuussa säveltäjänä ja, yllättäen, myös useimmat teksteistä ovat hänen kynästään.

Oliko tavoitteenasi alusta alkaen yhtyeen valtaaminen?

"Ei, ei!" Conte naurahtaa. "Edellisellä levyllä päävastuussa oli entinen kitaristimme Ginger, ja hänen lähdettyään oli puhetta siitä, että tarvitsemmeko ulkopuolista lauluntekoapua. Siinä vaiheessa nostin varovaisesti kättäni: hei, kaverit, minäkin olen täällä."

"Päädyimme tekemään biisit bändin sisällä, mikä on aina onnekasta. Olen ollut tilanteissa, kun mukaan on kutsuttu ulkopuolisia lauluntekijöitä managereineen. Se on ihan mahdotonta. Kaikilla on mielipiteensä."

Conte kertoo kirjoittaneensa lauluja kymmenvuotiaasta, mutta nyt tilanne oli erilainen. Monroen viime vuodet ovat olleet kiireisiä muun muassa Voice of Finland -sarjan vuoksi, joten Conte sai kirjoittaakseen myös useimmat sanoituksista. Samalla hänen piti sopeutua toisen laulajan mielenmaailmaan.

"Ginger antoi minulle vinkin: kirjoita Michaelista. Siitä hän ei voi olla pitämättä!"

"Samalla halusin vähän koetella hänen rajojaan. Michael pitää rankemmista rockbiiseistä, mutta nyt hän sai laulaakseen myös haavoittuvaisempia tekstejä. Ja se toimi. Hänen laulunsa kuulostaa uudella levyllä paremmalta kuin koskaan."

Syksyn aikana Monroe kiertää Suomea ja Britanniaa, jotka ovat yhtyeen vahvimmat jalansijat. Uskotko uuden levyn nostavan osakkeita myös muualla?

"Olemme valmiita breikkaamaan kaikkialla universumissa ja sen tuolla puolen", leikittelee Conte. "Mutta kuka tietää. Ennen kaikkea toivon levyn herättävän lisää kiinnostusta Amerikassa. Michael on innoittanut siellä niin monia yhtyeitä, mutta hän ei ole koskaan saanut ansaitsemaansa suosiota."

Amerikkalaisena varmaan ymmärrät, että se ei ole helppoa?

"Ei totisesti. Ellet ole 15-vuotias ja esitä syntetisoitua, mekaanista ja sämplättyä poppia tai hiphopia. Mutta kiertue ison nimen, kuten Aerosmithin, Guns N'Rosesin tai vaikka Foo Fightersin kanssa voisi tehdä ihmeitä. Olen varma, että katsojat ihmettelisivät, missä tämä laulaja on ollut koko meidän elämämme."

Conten omalla uralla Monroen yhtye on vain viimeisin juonenkäänne, sillä hän asteli suuren levy-yhtiön ovista sisään jo 1980-luvulla Company of Wolvesin kanssa. Suosio ei osunut kohdalle, mutta käteen jäi Monroen soololevy Not Fakin' It.

"Olimme samalla levy-yhtiöillä, ja nappasin toimistolta Monroen levyn. Hieman hävettää myöntää, mutta en ollut kuullutkaan Hanoi Rocksista."

Sittemmin Conte on ollut kysytty studio- ja keikkamuusikko, minkä lisäksi hän on pyörittänyt omia projektejaan: seuraava soololevy on jo lähes valmis.

Viime vuodet Conte on asunut Hollannissa, mutta vain viikko sitten hän pakkasi jälleen tavaransa ja palasi perheineen New Yorkiin. Se tietää lisää töitä.

"Ihmiset ovat jo alkaneet soitella, kun kuulivat minun olevan tulossa takaisin", hän kertoo ennen muuttoa Helsingissä. "Juuri siitä pidän New Yorkissa: voit päätyä soittamaan mitä tahansa. Minulle tuo kaikki on uuden oppimista, olen ikuinen musiikkioppilas. Oli sitten kyse kolmen soinnun punkrockista tai jazzmusiikista, yritän aina oppia siitä jotain uutta."

Entä miten alussa mainittu Chuck Berry liittyy Conteen?

Kaikki lähti jälleen puhelinsoitosta. Conten ystävä oli järjestämässä Berrylle keikkaa ja tarvitsi taustayhtyettä. Contella oli yhtye, mutta hän itse oli ongelma: Berry ei olisi halunnut lavalle toista kitaristia.

Lopulta promoottori sai Berryn pään käännytettyä ja Conte pääsi lavalle.

"Sitten tuli Johnny B. Gooden vuoro, ja Berry katkaisi e-kielen kappaleen alussa. Mietin, että mitähän tästä seuraa. Ennen tauon aikana tulevaa sooloa hän sitten nyökkäsi minulle. Sain soittaa Johnny B. Gooden soolon Chuck Berryn kanssa! Hymyilin niin, että naamani oli ratketa."

Steve Conte

 Steve Conte (s. 1960) on newyorkilainen kitaristi, laulaja ja lauluntekijä.

 Ennen Michael Monroen yhtyettä hän on soittanut mm. New York Dollsissa ja Company of Wolvesissa sekä työskennellyt sessiomuusikkona. Tuorein soololevy on Steve Conte & The Crazy Truth (2009).

 Tehnyt musiikkia myös elokuviin ja tv-sarjoihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki
 • Jarkko Jokelainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää