Kulttuuri    |   Viikon vieras

Progemies Ian Anderson vetää kahden levyn show'n

Englantilainen progeyhtye Jethro Tull nousi 1972 Yhdysvaltojen listakärkeen lp-levyllään Thick as a Brick, joka sisältää vain yhden, laajan kappalekokonaisuuden. Viime vuonna bändin johtaja Ian Anderson julkaisi levylle jatko-osan. Thick as a Brick oli listamenestys, vaikka levyllä on vain yksi, pitkä kappale.

Tilaajille

Englantilainen progeyhtye Jethro Tull nousi 1972 Yhdysvaltojen listakärkeen lp-levyllään Thick as a Brick, joka sisältää vain yhden, laajan kappalekokonaisuuden. Viime vuonna bändin johtaja Ian Anderson julkaisi levylle jatko-osan.

Thick as a Brick oli listamenestys, vaikka levyllä on vain yksi, pitkä kappale. Mikä oli musiikkiteollisuudessa toisin vuonna 1972, Jethro Tullin laulaja-huilisti Ian Anderson?
"Lp-levy oli formaattina bisneksen keskiössä. The Beatles oli Sgt. Pepperillä aloittanut kehityksen, joka osoitti lp:n voivan olla taideteoksena luova, nokkela ja erilainen. Levy-yhtiöllä ei ollut enää todellista kontrollia heidän aikaansaannoksiinsa."

"Tämä ajatusmalli kehittyi lopulta progressiiviseksi rockiksi. Myös Pink Floydia bisnesväki moitti pitkään epäkaupalliseksi, mutta he myivät lopulta hyvin paljon."

Thick as a Brickin ilmestyessä Jethro Tullin ensilevystä oli vasta neljä vuotta ja bändi kehittyi nopeasti. Millainen oli tunnelma yhtyeessä, kun teitte levyä?
"Teimme pitkään niin, että kirjoitin aamuisin kolmisen minuuttia musiikkia, jonka harjoittelimme yhdessä illalla ja rakensimme näin kokonaisuutta. Muilla bändiläisillä ei varmasti ollut aavistustakaan, mistä kokonaiskuvassa on kyse, ennen kuin he kuulivat valmiit miksaukset ja sanoitukset. He saattoivat vain soittaa ja toivoa, että ohjaan kaiken oikeaan suuntaan."

Thick as a Brickin suurellisuus oli tunnetusti myös vinoilua teemalevyistä innostuneille muusikoille ja toimittajille. Mutta mitä levyn sanoitus käsittelee? Entä jatko-osan?
"Levyn teema on lapsuuden muuttuminen aikuisuudeksi. Se on nuoren pojan näkökulmasta kirjoitettua aikuisten maailman ihmettelyä, ja tätä hyvin vääristynyttä näkökulmaa ovat muovanneet vanhemmat, opettajat, sarjakuvat ja televisio. Aikuistuminen on lopulta suuri šokki."

"Jatko-osa taas pohtii sitä, kuinka kukaan meistä ei nuorena todella tiedä, mihin päätyy vanhempana ja kuinka sattuma ohjaa meitä. Esitän viisi vaihtoehtoa sille, mitä ensimmäisen levyn kertojalle Gerald Bostockille olisi voinut tapahtua."

Soitatte konsertissanne molemmat Thick as a Brick -levyt kokonaisuudessaan. Millaisia haasteita se tarjoaa?
"Yritän tehdä levyistä lavalla mahdollisimman kiintoisia ja viihdyttäviä sellaisellekin, joka ei tunne niitä ennestään. Kokonaisuuden monimutkaisuus tarkoittaa, että minun täytyy jatkuvasti tietää, missä olemme menossa."

"Kun nousemme lavalle, tiedän jo, millä kellonlyömällä kävelen takaisin pukuhuoneeseen. Se on sekä mukavaa että äärimmäisen haastavaa – kuin Neil Armstrong laskeutumassa kuuhun tietäen, että polttoainetta on jäljellä vain 17 sekunniksi."

 

 

Jethro Tull's Ian Anderson plays Thick as a Brick Helsingin Kulttuuritalossa la 14. 9. klo 20. Liput alkaen 68,50 e.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää